Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Odešla největší legenda českého sportu, řekl Synek. Lítost vyjádřili i Hradilek či Sáblíková

Praha - Úmrtí legendární sportovní gymnastky a sedminásobné olympijské vítězky Věry Čáslavské zasáhlo i přední české sportovce současnosti. Jen v dobrém a s láskou na ni bude vzpomínat skifař Ondřej Synek, který se s ní naposledy setkal krátce před olympijskými hrami v Riu de Janeiro. Za černý den označila úmrtí rychlobruslařka Martina Sáblíková, kterou Čáslavská podporovala v její snaze představit se v Brazílii v cyklistické časovce. ČT sport odvysílá ve 21:35 pořad Archiv Z: Věra Čáslavská, na ČT2 sledujte od 20:00 dokument Věra 68. Hostem Interview ČT24 v 18:30 bude historik a životopisec Věry Čáslavské Pavel Kosatík.

Věra Čáslavská
zdroj: ČTK autor: Zezulka Tomáš

"Na paní Čáslavskou budu vzpomínat vždy jen v dobrém. Vždy mě podporovala, fandila mi a navíc to byla největší legenda českého sportu. A nejen sportu. Byla to i bojovnice za takové to lidství. Byla hrozně čilá, aktivní," řekl Synek.

Osobně se s ní sešel před odletem do Ria, kdy spolu dělali rozhovor. Stejně jako před olympiádou v Londýně. "A byla úžasná. Měl jsme tenkrát jít na rehabilitaci a tak jsme se rozpovídali, že jsem zjistil, že mám hodinu a půl po terapii. Musel jsem se pak omlouvat, že nedorazím, ale všichni to chápali, protože tohle mělo přednost," uvedl trojnásobný olympijský medailista, který v Riu získal bronz.

"Po olympiádě jsem jí psal, pak i zkoušel volat, ale bohužel jsem se jí nedovolal," litoval Synek.

S Čáslavskou se vcelku pravidelně potkával na akcích pořádaných Duklou Praha i Českého olympijského výboru. "Asi nejvíce to bylo na předávání ceny Gutha-Jarkovského. Měl jsem tam celou rodinu, seznámil jsem je a ona byla na děti hrozně milá," vzpomínal na květen, kdy převzal Cenu Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského za nejhodnotnější sportovní výkon roku 2015. "Nechci říct, že jsme měli vzácný vztah, ale jsem jeden z mála vrcholových sportovců, co má děti, a bylo to pro ni hodně lidské," dodal Synek.

Je to černý den v mém srdci, napsala Sáblíková

Osobní vztah s Čáslavskou měla i rychlobruslařka Sáblíková, kterou legendární sportovní gymnastka dlouhodobě podporovala. "Dnešní den zůstane černým dnem v mém srdci. Odešla nám sportovní legenda, úžasný člověk, který dokázal rozdávat naději a optimismus a byla mým velkým vzorem - paní VĚRA ČÁSLAVSKÁ. Nikdy nezapomeneme!!!" uvedla Sáblíková na sociální síti.

Přínos Čáslavské pro Českou republiku ocenil i kajakář Vavřinec Hradilek. "Neskutečná osobnost, sportovkyně s takovým mimosportovním přesahem, že by se málokomu mohlo nechat zdát a snad i snít. Jsem nadšen, že jsme spolu mohli čas od času prohodit pár slov. Vždy inspirativní. Odpočívej v pokoji, Věro," napsal Hradilek a projevil přání, aby si Čáslavskou olympionici připomněli stejně jako před Riem Emila Zátopka při další kolekci oblečení. "Jestli se ještě někdy bude někomu věnovat kolekce, tak doufám, že to budeš ty, Věro Čáslavská," dodal stříbrný medailista z Londýna.

Na Instagramu reagovala na úmrtí české sportovní legendy i bikerka Tereza Němcová. "Odešla jedna z největších osobností českého sportu! Je mi z toho smutno a vzpomínám na vše, čím si tahle úžasná žena musela v životě projít! Děkuji, že jste se vždy snažila nás o své zkušenosti obohatit!" napsala účastnice OH v Pekingu ke společné fotografii s Čáslavskou.

Přínos Čáslavské pro český sport, ale i pro společnost, ocenila i oštěpařka Barbora Špotáková. "Já na paní Věru budu vzpomínat jako na největší srdcařku a bojovnici jak ve sportu, tak v normálním životě. Jako na někoho, komu nebylo nikdy lhostejné, kam se bude ubírat tahle země," uvedla dvojnásobná olympijská vítězka a bronzová medailistka z Ria.

Čáslavská porazila i prognózy lékařů, řekl Svojanovský

Předseda Klubu olympioniků Oldřich Svojanovský ocenil, jak Věra Čáslavská se zákeřnou nemocí statečně bojovala. Majitel dvou olympijských medailí z veslování řekl, že porazila i prognózy lékařů, kteří jí při rakovině slinivky tolik času nedávali. Onemocnění jí bylo diagnostikováno loni v květnu.

Ještě před třemi týdny s ní Svojanovský byl na dětské olympiádě v Kutné Hoře, kde zapalovala olympijský oheň. "Měla tam ten svůj ruksáček s kapačkami a přestože na tom určitě nebyla dobře, snažila se šířit kolem sebe optimismus. Bojovala do poslední chvíle tak, jak byla zvyklá ze sportu," řekl Svojanovský.

Zpráva o úmrtí sportovní legendy podle něj zarmoutí její fanoušky nejen v České republice, ale i v mnoha jiných zemích. "Hlavně v Mexiku a v Japonsku měla hodně obdivovatelů," připomněl předseda Klubu olympioniků.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články