Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Odchází někdejší šachový král. Kramnik ukončil hráčskou kariéru

Za šachovnicí už fanoušci neuvidí jedno z výrazných jmen šachové historie. Exmistr světa Vladimir Kramnik se rozhodl ve 43 letech uzavřít svou hráčskou kariéru. Kramnik se nacházel na sedmém místě světového žebříčku, na nedávném turnaji ve Wijk aan Zee skončil čtrnáctý.

Vladimir Kramnik
zdroj: Reuters

Kramnik usedl na šachový trůn v roce 2000, když z něj v Londýně sesadil svého do té doby neporazitelného krajana Garriho Kasparova. Titul dvakrát obhájil, ale v roce 2007 v turnaji osmi hráčů obsadil až druhé místo a šachovým králem se stal Ind Višvánáthán Ánand. Kramnikovi o rok později nevyšla odveta a ani další pokusy postoupit z Turnaje kandidátů se nezdařily.

Loni při své poslední účasti obsadil v Berlíně páté místo. Třikrát byl členem vítězného týmu na šachové olympiádě. Světovou jedničkou byl naposledy v lednu 2008, ale v první desítce se drží nepřetržitě. Vedle toho významně obohatil teorii šachových zahájení, hlavně Berlínskou obranu a Katalánskou hru.

"Byla to dlouhá cesta, někdy těžká, jindy úspěšná, víc, než jsem si vůbec dokázal představit. Každopádně to byla zkušenost k nezaplacení," prohlásil Kramnik.

Královskou hru však ani teď docela neopustí. Slíbil, že občas nastoupí v turnajích rapid šachu a bleskového šachu. Také se chce věnovat výchově šachových talentů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články