Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Objevováním se posouvají hranice, říká horolezec Holeček před Gašerbrumem I

Praha - Dva Češi Marek Holeček a Tomáš Petreček se chystají zdolat vrchol osmitisícového Gašerbrumu I cestou, kterou nahoru ještě nikdy nikdo nevystoupal. Holeček se o tuto cestu pokoušel už dvakrát, ani jednou však jihozápadní stěnu ještě nezdolal. 

Dosažení co nejvyšší nadmořské výšky pro něj ale není to nejpodstatnější, zabývá se hlavně objevováním nových výstupových směrů, důležitá je pro něj obtížnost výstupu a styl, jakým se k vrcholu dostane.

Prvovýstup na horu Talung ve východním Nepálu znamenal pro Holečka nominaci mezi pět nejlepších výstupů hodnocených prestižní cenou  Piolets d'Or. Absolvoval ho ještě společně s horolezcem Zdeňkem Hrubým, který před dvěma roky tragicky zemřel v Pákistánu právě při druhém pokusu o prvovýstup na Gašerbrum.

Na ten se chystá už potřetí. Holeček však tvrdí, že o motivaci má stále postaráno. "Je to takové ohrané, ale vrchol není cílem, tím je cesta. Někdo by řekl, co tam vlastně dělám, když jsem se z toho vrchu už koukal, na druhou stranu ta výzva, něco, na co neznám odpovědi, to je ta lákavá touha. Objevováním se posouvají hranice," tvrdí horolezec.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články