Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

NSA a sportovní svazy chtějí bojkot rozšířit i na Bělorusko

Národní sportovní agentura (NSA) spolu s největšími sportovními svazy apeluje na rozšíření sportovních sankcí i na Bělorusko, které podporuje Rusko při invazi na Ukrajinu. "Momentálně se politika české vlády vztahuje pouze na Ruskou federaci, ale zaznělo jednoznačně a byla stoprocentní shoda sportovního prostředí, že bychom rádi apelovali, aby se sportovní bojkot rozšířil i na Bělorusko,"prohlásil šéf NSA Filip Neusser.

Velké sporty informoval o tom, že podle stanoviska NSA se národní reprezentace v kolektivních sportech nebudou účastnit turnajů s ruskou účastí ani hrát utkání s Rusy. Informaci rozeslal všem svazům. "Pokud by nějaký svaz přistoupil k takovému zápasu, tak NSA prakticky okamžitě odstoupí od financování daného svazu v oblasti sportu," konstatoval Neusser.

V současnosti NSA nevydává ruským sportovcům povolení ke vstupu do Česka. Rusové s platnou smlouvou v českých klubech vyhošťováni podle Neussera nebudou. "Chci být opatrný. Rozumím, že se ozývá, že to není společenská vina. Lidé, kteří fungují v České republice, mají platná víza, případně pracovní povolení, za nic nemohou. S tím souhlasím. Nedokážu konkretizovat, jakým způsobem budeme pokračovat dál. Nicméně je jasné, že noví sportovci, kteří budou žádat o víza pro vstup do České republiky, povolení prostě nedostanou," uvedl Neusser.

Předseda NSA by rád viděl ráznější přístup Mezinárodního olympijského výboru (MOV), který vyzval sportovní federace k přeložení či zrušení akcí plánovaných do Ruska a Běloruska. Některé z nich zatím jasná stanoviska nedaly. "Mezinárodní olympijský výbor je v tomhle největší hráč a v momentu, kdy bude mít laxní přístup, tak to může trvat mnohem déle. Kdyby Mezinárodní olympijský výbor jasně řekl, že bojkotuje Rusy, nebo Bělorusy, tak to změní jasnou mapu v rozhodování ve sportovním prostředí," řekl Neusser.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články