Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nová státní dotace na sport vzbuzuje zájem. Zažádalo o ni přes 3000 klubů a oddílů

Praha - Celkem 362 milionů korun nově rozděluje ministerstvo školství na sport mládeže. Žádat o prostředky přitom mohou přímo oddíly a tělovýchovné jednoty. A doteď jich o ně zažádalo přes 3000, přičemž zatím uspělo více než 70 procent. MŠMT ale očekává, že úspěšnost v žádostech bude možná až o čtvrtinu vyšší.

Dotační program osm je historicky prvním programem, kdy se peníze na sport rozdělují z ministerstva přímo jednotlivým organizacím, nikoliv prostřednictvím sportovních svazů. Je v něm 362 milionů korun, které jsou určeny výhradně na podporu sportu dětí a mládeže, konkrétně například na nákup vybavení nebo zaplacení trenérů. "Pomáhá to zvýšit dostupnost sportu. Mohou o to méně požadovat po rodičích dětí," řekl premiér.

Se žádostí už uspělo 70 procent zájemců, u těch zbývajících 30 procent kluby žádosti doplňují. Odstraňují chyby, které odstranit lze. "Předpokládám, že pak se míra nevyhovění bude pohybovat mezi pěti a deseti procenty," řekla Valachová. Odmítnutí žadatelé i případní noví zájemci ještě budou mít další šanci. Vzhledem k tomu, že peníze určené na tento program zbývají, vypíše ministerstvo druhé kolo žádostí.

Premiér by chtěl, aby tento způsob financování pokračoval i v dalších letech, s čímž ministerstvo školství počítá. Na podzim chce také ministerstvo vypsat nové tříleté programy, které nabídnou dlouhodobější perspektivu financování, uvedla Valachová.

Je nám líto, video expirovalo.
3000 oddílů zažádalo o nové dotace MŠMT

Letos na sport ministerstvo školství rozděluje 3,7 miliardy korun. Příští rok by se tato částka mohla výrazně navýšit. "Uplatnila jsem šest miliard v rámci návrhu rozpočtu pro příští rok," řekla Valachová. Získala podporu premiéra Sobotky i vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO). "Věřím, že šest miliard skutečně nebude na papíře, ale že to budou reálné peníze," doplnila.

Na podporu sportu dětí a mládeže jsou určeny i další dotační programy. Jednak na školní sport včetně školních sportovních soutěží a také na investice do hřišť nebo atletických stadionů. "Poprvé v tomto roce zohledňujeme, jestli taková investice znamená větší dostupnost pro sportování dětí a mládeže, zda je spolupráce mezi školami a oddíly," řekla ministryně.

Všechny letošní dotace na sport by měly být rozděleny do konce dubna. "Administrujeme plynule. Pokud se to takto podaří, tak to bude nejrychleji za posledních několik let," řekla Valachová.

Zvláštní postup tentokrát ministerstvo školství zvolilo u reprezentace. V zájmu plynulé přípravy na srpnovou olympiádu už vyplatilo 70 procent určených prostředků. S možností vyplacení peněz nadvakrát, aby začátkem roku nezůstaly sportovní organizace bez státních peněz, chce Valachová pracovat i nadále.

Sportovci kritizují, že zřejmě přijdou o příjmy z loterií odvedené přímo na sport mimo státní rozpočet. Upozorňovali na to v nedávno vydané Výzvě sportovců a přátel sportu k politikům České republiky, kterou podpořila řada známých sportovců včetně olympijských vítězů Martiny Sáblíkové, Kateřiny Emmons, Jaroslava Kulhavého nebo Davida Svobody velké sportovní svazy.

Společnosti provozující loterie a hazardní hry nyní mohou z dvacetiprocentního odvodu poslat čtvrtinu rovnou Českému olympijskému výboru (ČOV), který tyto peníze využívá na neprofesionální sportování mládeže. Zavázala se k tomu drtivá většina firem. V roce 2014 bylo díky tomu rozděleno 443,6 milionu korun, loni 527,8 milionu korun. Vláda už s tím nepočítá. Chce, aby veškeré peníze na sport rozdělovalo ministerstvo školství.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články