Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Norský šachista Carlsen překonal Kasparovův bodový rekord

Oslo - Norský šachista Magnus Carlsen má v lednovém vydání žebříčku FIDE 2 861 bodů, což je nový světový rekord. Dvaadvacetiletý velmistr překonal třináct let starý rekord Garriho Kasparova o deset bodů.

Magnus Carlsen
zdroj: Isifa autor: Alex Cruz

Rekordní rating ještě neznamená, že by byl Carlsen nejlepším šachistou všech dob. Mezinárodní federace zavedla takzvané ELO body teprve v roce 1970 a o třicet let později poněkud změkčila pravidla pro jejich udělování. Legendární Američan Bobby Fischer by tak podle současných kritérií měl ještě o devatenáct bodů víc než Carlsen.

Nor však má nejlepší šachová léta teprve před sebou. Na otázku, jestli je jeho cílem hranice 2 900 bodů, odpověděl opatrně. "O svých cílech moc nepřemýšlím. Chci se jen dál zlepšovat a mít radost ze hry. Ale jsem rád, že jsem překonal Kasparovův rekord. Myslím, že nikdo nečekal, že se to stane tak brzy," řekl Carlsen po vítězství na prosincovém turnaji v Londýně, který mu vynesl rekord.

Teď je nepochybně jeho cílem zisk titulu mistra světa, který mu zatím chybí, přestože je už tři roky s dvěma krátkými přestávkami světovou jedničkou. V minulém cyklu měl šanci, ale sám se jí vzdal, když na protest proti reglementu FIDE odmítl hrát v Turnaji kandidátů.

Novou šanci bude mít letos v březnu v Londýně, kde bude v konkurenci osmi hráčů bojovat o právo vyzvat světového šampiona Inda Višvánáthána Ánanda. Ten je v současném žebříčku až sedmý 89 bodů za Carlsenem, s Norem však má jako jeden z mála aktivní bilanci šesti výher a jen dvou porážek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články