Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Nevíme, na jakou soutěž jedeme, přiznal před plážovými hrami Doktor. Čechů je 13

Nejprve byly posunuty, následně přesunuty, nakonec se ale uskuteční. V Dauhá odstartuje první ročník Světových plážových her, na kterých nebude chybět ani česká výprava. Čítá 13 sportovců, kteří budou usilovat o medaile v šesti disciplínách. Šéf české mise Martin Doktor nový koncept považuje za zajímavý, ale zároveň stále úplně neví, co sportovce čeká.

Martin Doktor
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Akce pořádaná Asociací národních olympijských výborů se měla původně konat předloni v San Diegu, ale nejprve byla o dva roky posunuta a následně se jí kalifornské město z finančních důvodů zřeklo. Plážové hry se tak uskuteční v Kataru krátce po skončení atletického světového šampionátu.

"V podstatě nikdo z nás neví, na jakou soutěž jedeme. Myslím si ale, že je to zajímavý koncept. Olympijské sporty v neolympijských disciplínách chtějí být sporty blíže veřejnosti, mladým a blíže moři a pláži. Uvidíme, jak to bude fungovat v Kataru," uvedl šéf české mise Martin Doktor. "Jen doufám, že tam nebude takové vedro jako v červenci, kdy jsme tam byli na semináři. To by se tam asi sportovat nedalo," doplnil.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi se chystají na plážové hry v Dauhá, budou testovat věci pro olympiádu v Tokiu

Na hrách by se mělo představit asi 1200 sportovců z 97 zemí. Doktor původně počítal s tím, že do Kataru odjede jen malá výprava s jedním či dvěma sportovci, nakonec se jich ale kvalifikovalo výrazně více. "Naše výprava bude relativně velká, v porovnání s ostatními patříme mezi střední. Dopředu se ale hodně špatně odhaduje, jak sportovci dopadnou. Doufám, že dobře, a hlavně, že se všichni vrátíme zdraví," přál si Doktor.

Češi se představí v plážovém volejbalu, který se bude hrát v netradičním formátu 4x4, dálkovém plavání, aquatlonu, karate, vodním lyžování a skateboardingu. Nezapojí se například do plážového fotbalu, plážové házené nebo basketbalu 3x3. Medaile se budou rozdělovat ve 14 sportech.

Jednou z hlavních postav výpravy bude dálkový plavec Matěj Kozubek, který letos jako první český závodník vyhrál Evropský pohár a v červenci byl čtvrtý na mistrovství světa v Kwangdžu na pět kilometrů. Tato trať ho čeká i v Dauhá.

"Osobně ale radši plavu ve studenějších vodách, takže to tady pro mě nebude ideální. Pětka je sprint a všichni kluci doplavou ve dvaceti sekundách, takže stačí jediná chybička a propadnete se na konec startovního pole," řekl Kozubek.

Světové plážové hry se uskuteční od 12. do 16. října.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články