Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Neuvěřitelný zážitek, úžasné, rozplýval se mistr světa Prskavec

Londýn - Jiří Prskavec projel cílem a jeho ruce vystřelily vzhůru, z úst byl slyšet řev. Na trati byl sice ještě jako poslední jeho tréninkový parťák Ondřej Tunka, ale dvaadvacetiletý kajakář věděl, že má medaili z mistrovství světa. Nakonec byla zlatá. "Neuvěřitelný zážitek," prohlásil Prskavec, který přidal další vavřín do sbírky českých úspěchů z tohoto mistrovství světa.

Jiří Prskavec
zdroj: ČTK/Kanoe.cz autor: Jan Homolka

Byla to u kanálu v Lee Valley dramatická situace. Prskavec stál na startu, oči všech členů české výpravy hltaly záběry na velkoplošné obrazovce. Jenomže v momentě, kdy kajakář udělal první záběr, obraz zčernal. A z břehu není možné vidět celou trať. Všichni okamžitě začali utíkat podél trati, nejrychleji trenér a otec Jiří Prskavec.

"To snad není možný," hlesl jen. Když přiběhl do cíle, viděl u jména svého syna na výsledkové tabuli jedničku. "Já nic neviděl, ale ty jsi neuvěřitelnej!" křičel na něj z břehu. Okamžitě si lehl na zem na kraj, shýbl se k vodě a syna ještě v lodi objal. V očích se mu zaleskly slzy štěstí. "Já si z toho nic nepamatuju," přiznali oba.

Trenérem obou českých zlatých medailistů v kategorii K1 je Jiří Prskavec starší. Že čeští kajakáři a kajakářky vládnou světu, je podle jeho názoru důsledek tvrdé domácí konkurence. "Nedostanou nic zadarmo. Jířa (Prskavec) klidně může být desátý v Českém poháru, když se mu to nepovede nebo se nesoustředí, jak má," prohlásil šťastný kouč.

Na druhém břehu se vyjímal transparent Prskavcovy rodiny: "Family from Jablonec, support Jířa Prskavec". Desítka příbuzných skákala, cílovým prostorem se neslo skandované: "Jíííířa Prskavec!" Sám závodník si prožil nejemotivnější chvíli kariéry. "Bylo to úžasné," řekl. Prožil si i úsměvnou chvilku, když ho Slovinec Peter Kauzer i s lodí otočil úmyslně do vody. "To nebyla oslava, málem jsem se nezvedl," smál se Prskavec.

Před startem životního závodu byl hodně nervózní

"Ale vždycky to ze sebe dokážu shodit, když najíždím do trati. Spadlo to ze mě. Věděl jsem, že nechci jet jistotu. Že to tam chci poslat a jet tu nejlepší jízdu, kterou dokážu. A to byla
tahle jízda," uvedl po finále.

Je nám líto, video expirovalo.
Česko se na MS ve vodním slalomu stalo nejúspěšnější zemí

Na startu věděl, že před ním zajel skvělý čas Polák Mateusz Polaczyk, ale nerozhodilo ho to. Řekl si jen: "Hm, to je slušný". Ale soustředil se sám na sebe. "Myslím, že kdyby tam svítily ve výsledcích tři takové slušný časy, tak nejedu jinak," řekl dvojnásobný mistr Evropy a mistr světa i Evropy do 23 let, který letos v květnu v Praze vyhrál poprvé i závod Světového poháru.

Prskavec si může mnout ruce, protože v extrémně vypjaté domácí nominaci na olympijské hry má pět bodů k dobru. Druhý finalista Ondřej Tunka jeden, mistr světa z roku 2013 a stříbrný olympijský medailista Vavřinec Hradilek nula, neboť do finále nepostoupil. Ale Prskavec olympiádu v Londýně neřešil.

"Kdybych se soustředil víc na nominační body a ne na to, že to je mistrovství světa, tak jsem neuspěl. Já to beru tak, že v téhle sezoně jsem vyhrál největší závod a za to mám oprávněně i body do příštího roku," uvedl. "Uvidíme, jestli mi to v nominaci přinese štěstí, nebo ne. Já doufám, že jo. Určitě pro to udělám maximum," prohlásil.

Mohl se radovat, ale přesto chvíli po finále mluvil smutně. Kvůli Tunkovi

Protože jeho tréninkový kolega Tunka, kterého před mnoha lety učil pádlovat, finálovou jízdu zkazil a skončil devátý. "Bylo mi trochu Ondry líto. Přál jsem mu úspěch," uvedl. Jsou takovými přáteli, že kamarádství nejde stranou ani na startu finále mistrovství světa. "Dole jsem na něj čekal. Je škoda, že se mu nepovedlo. Ale je první sezonu v týmu a závodí skvěle," pochválil parťáka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články