Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Neuvěřitelné. Váňa vyhrál Velkou pardubickou i posedmé

Pardubice - Sedmapadesátiletý Josef Váňa starší vyhrál posedmé Velkou pardubickou České pojišťovny. Stalo se tak v sedle obhájce Tiumena. "Tiumen je borec borců. Já mám radost, že to přežili moje koně. Jsem rád, že jsme to měli dobře nachystané, což se potvrdilo i v rámcových dostizích. Všem chci hlavně poděkovat, kolektivu, jenž mám kolem sebe. Bez nich by to nešlo. Je to posedmé. Posedmé a dost," řekl Váňa České televizi v bezprostřední reakci po dostihu. Druhý doběhl s těsnou ztrátou Amant Gris s Markem Stromským.

Na Taxisově příkopu skončil Valldemoso s Dušanem Andrésem, všichni favorité na něm neměli nejmenší problém. Na Francouzském skoku však už začalo pole řídnout výrazněji. Favorizovaný Bremen Plan se po chybě žokeje Jiřího Kouska ocitl bez jezdce.

Tiumena Váňa zprvu držel stranou, u Hadího příkopu byl třetí od konce u vnitřní bariéry. Na čele se vystřídali Lirain s Josefem Váňou mladším, Sixteen, nejvíce sil ale měl Amant Gris. Stále však zůstávali koně pohromadě, dva kilometry před cílem běžela společně skupina dvanácti koní. Na začátku cílové rovinky se po boku Amant Grise objevil Tiumen a oba se začali konkurenci vzdalovat. Tiumenovi to zprvu šlo lépe – získal vedení tří délek – poté však začal ztrácet síly.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Josefa Váni po závodu

Josef Váňa po 7. vítězství:

"Nechci dělat machra, prostě nám to šlo."

Rozhodující okamžiky 120. ročníku Velké pardubické obratem zpochybnila Amant Grisova stáj Hřebčín Albertovec. Nelíbil se jí Váňův manévr, kdy se Tiumen začal přesouvat doprava, Amant Gris před sebou měl stále méně místa. Stromský se potom ještě pokusil dostat vpřed, ale už to nestihl a o nos prohrál. Podle zástupců stáje Tiumen Amant Grise zablokoval. "Ve finiši mi zkřížili dráhu, i když určitě neúmyslně, a proto jsme podali protest," řekl Stromský, který měl údajně odřenou nohu o bariéru. Porota však deset minut po dojezdu protest zamítla, Amant Gris podle ní stále měl dost místa.

Záznam 120. Velké pardubické sledujte zde

Ani tentokrát nedokončila Velkou pardubickou Martina Růžičková, která opustila sedlo Rubína na šesté překážce dostihu. O pár minut později skončila i druhá žena v dostihu Lucie Baluchová.

Výsledky

1. Tiumen (ž. Josef Váňa st., trenér Josef Váňa st., majitel Ivo Köhler)
2. Amant Gris (ž. Stromský)
3. Sixteen (ž. Bartoš)
4. Mandarino
5. Teviot
6. Lirain

Výrok: Tuhý boj nos - 3 1/4 - 2 1/4 - 3 3/4. Čas: 9:03,73 min.

Do cíle dojelo 12 z 19 koní.

Sláva vítězi!
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články