Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Nestáli stranou. Výstava připomíná, kterak se sportovci zasloužili o stát

Významnou roli při formování Československa měli také sportovci a sokolové. U příležitosti 101. výročí založení republiky si to hned na několika místech připomněli.

Je nám líto, video expirovalo.
Československé devítky a sport – takový je podtitul výstavy Nestáli stranou

Československé devítky a sport – takový je podtitul výstavy Nestáli stranou, která byla otevřena v Písecké bráně v Praze. Výstava upomíná na statečnost sportovců v kritických momentech našeho státu.

Sokolové bojující v roce 1919 o hranice nové republiky, olympionici účastnící se v letech 2. světové války domácího i zahraničního odboje a podílející se na přípravách atentátu na Reinharda Heydricha, sportovci vyjadřující své názory v kritických letech 1949 a 1969 i ti, kteří se v listopadu 1989 zapojili do historických událostí, na jejichž konci je demokratický stát.

František Pecháček, Věra Čáslavská, Dominik Hašek, Emil Zátopek, Otakar Jaroš... Příběhů je mnoho.

"Bez nadsázky. Jestli je na světě nějaký stát, který za svou existenci vděčí z velké míry sportovcům, tak je to bývalá Československá a dnešní Česká a Slovenská republika," zdůraznil autor výstavy Michal Burian, člen rady České olympijské akademie.

Běh republiky – zárodek "staronové" tradice

Na dvanácti místech Česka a také v Portlandu a Washingtonu ve Spojených státech se konal Běh republiky. Sokolové tak navázali na štafetový běh, kterým právě před sto lety donesli gratulace prezidentu Masarykovi k prvnímu výročí založení republiky.

"Miluji sokolské tradice a vůbec celou naši republiku, takže kdy jindy běžet a kdy jindy oslavit svátek republiky než během dneška," uvedl šestinásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články