Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Největší momenty 100 let českého sportu: dekáda 1949–1958

Zvolte největší moment uplynulých 100 let českého sportu. Hlasovat můžete po desetiletích –  pro památné okamžiky z let 1949–1958 od pondělí 30. července od 10 hodin do půlnoci v neděli 5. srpna. Nominace a představení každé dekády budou oznámeny vždy v pondělí v pořadu Otakara Černého na ČT sport. O absolutních vítězích jednotlivých dekád rozhodne v kombinaci s názorem diváků hlasování odborné akademie, složené z předsedů sportovních svazů a spolků, sportovních legend, sportovních novinářů a organizátorů velkých sportovních projektů. Všichni vítězové budou slavnostně vyhlášeni v podvečer 28. září v živém vysílání ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Největší momenty 100 let českého sportu: dekáda 1949–1958

MS V KRASOBRUSLENÍ 1949 a 1950 - ÁJA VRZÁŇOVÁ – 2x ZLATO

Ája Vrzáňová je první československá mistryně světa v krasobruslení. Zlato získala v roce 1949 na světovém šampionátu v Paříži, titul obhájila o rok později v Londýně. Svou velkou první medaili vybojovala na evropském šampionátu v Praze v roce 1948 teprve v 16 letech. Z evropských šampionátů má kompletní sadu medailí. Po světovém šampionátu v Londýně nesouhlasila s plány své sportovní kariéry, jak jí je narýsoval komunistický režim, a emigrovala na Spojených států, kde 16 let vystupovala úspěšně v lední revue.  

ZÁVOD MÍRU 1949 - JAN VESELÝ – VÍTĚZ

Jan Veselý vyhrál v roce 1949 s 12minutovým náskokem cyklistický Závod míru, který byl ve své době jednou z nejpopulárnějších a nejsledovanějších sportovních akcí v zemích východního bloku.

MS V LEDNÍM HOKEJI, STOCKHOLM 1949 - ČSR – ZLATO

Českoslovenští hokejisté neodjížděli na světový šampionát do Švédska jako favorité, protože část týmu tragicky zahynula při leteckém neštěstí. Přesto mužstvo vybojovalo postup ze skupiny a finálovou skupinu vyhrálo i díky prvnímu vítězství nad celkem Kanady v historii. Mistři světa ovšem už svůj titul neobhajovali, komunistický režim jich řadu ve vykonstruovaném procesu odsoudil a řadu let věznil.

LOH HELSINKY 1952 - EMIL ZÁTOPEK (5 km, 10 km, maraton) – 3x ZLATO

Emil Zátopek se stal světovou sportovní legendou na olympijských hrách v Helsinkách, kde vyhrál běh na 5 km, 10 km a maraton, který původně ani běžet neměl. Všechny závody v olympijském rekordu. Toto se již nikdy žádnému atletovi nepodařilo zopakovat. Na Hrách v Londýně v roce 1948 vyhrál závod na 10 km, na 5 km doběhl druhý. Byl držitelem světových rekordů na 5 a 10 km a v hodinovce.

LOH HELSINKY 1952, ME V ATLETICE 1954 a 1958 - DANA ZÁTOPKOVÁ (oštěp) – 3x ZLATO

Dana Zátopková je olympijská vítězka v hodu oštěpem z Helsinek 1952, když vyhrála ve stejný den, jako její manžel Emil běh na 5 km. Je držitelkou světového rekordu z roku 1958 a stříbrné olympijské medaile z Říma 1960. Dvakrát vyhrála mistrovství Evropy.

LOH HELSINKY 1952 - ČTYŘKA S KORMIDELNÍKEM – ZLATO

Vítězství čtyřky s kormidelníkem na olympijských hrách v Helsinkách 1952 bylo velkým překvapením. Do Finska se kvalifikovali na poslední chvíli, pořadatelé dokonce neměli při slavnostním ceremoniálu ani československou hymnu. Stanislav Lusk, Jan Jindra, Jiří Havlis, Karel Mejta a kormidelník Miroslav Koranda byli parta kluků z Třeboně, kteří na staré nemoderní lodi šokovali celý veslařský svět.

ŠESTIDENNÍ 1952 - PRVNÍ VELKÉ VÍTĚZSTVÍ MOTOCYKLISTŮ ČSR

V Mezinárodní šestidenní motocyklové soutěži v Rakousku dosáhli českoslovenští jezdci na strojích Jawa a ČZ největšího úspěchu v dosavadní historii této populární motoristické soutěže. Zvítězili ve všech kategoriích: v Mezinárodní trofeji, Stříbrné váze, i mezi továrními týmy.

WIMBLEDON 1954 - JAROSLAV DROBNÝ – VÍTĚZ

Jaroslav Drobný byl vynikající tenista i hokejista. Mistr světa z roku 1947, stříbrný z olympijských her v roce 1948. Po komunistickém puči emigroval a největších tenisových úspěchů dosáhl pod vlajkou Egypta. V letech 1951 a 1952 vyhrál Mezinárodní tenisové mistrovství Francie a v roce 1954 Wimbledon.

MS VE SPORTOVNÍ GYMNASTICE 1958 - EVA BOSÁKOVÁ – 2x ZLATO

Eva Bosáková byla všestranná sportovkyně ze sokolské rodiny. Světových úspěchů dosáhla v gymnastice, v roce 1960 vybojovala zlatou olympijskou medaili na kladině, světový šampionát vyhrála v roce 1958 v prostných a v roce 1962 na kladině.

LOH MELBOURNE 1956 - OLGA FIKOTOVÁ (disk) – ZLATO

Olga Fikotová vyhrála olympijské hry v Melbourne 1956 v hodu diskem v olympijském rekordu, přestože se tomuto sportu věnovala jen dva roky. Ještě v roce 1954 reprezentovala Československo na Evropském šampionátu basketbalistek v Bělehradě, kde naše hráčky získaly stříbrné medaile. Po sňatku s americkým atletem Connollym jí tehdejší komunistický režim kladl takové překážky na cestě do reprezentace, že se rozhodla emigrovat do USA a na olympijských hrách 1972 v Mnichově byla první neamerickou vlajkonoškou výpravy. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články