Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Nejmladší v kategorii, přesto s medailí. Twirlerka Šitlerová získala na ME bronz mezi juniorkami

Poprvé v kariéře se na mistrovství Evropy v twirlingu objevila v kategorii juniorek a hned z toho byl velký úspěch. Patnáctiletá Viktorie Šitlerová na šampionátu organizace NBTA Europe v chorvatské Poreči získala bronzovou medaili v disciplíně sólo s jednou hůlkou. "Je to pro mě obrovské překvapení a satisfakce," řekla česká naděje.

Viktorie Šitlerová
zdroj: ČT

Twirling je v Česku hodně mladý sport, ale ve světě se v něm soutěží už dlouhé roky. Má hodně blízko k moderní gymnastice, ale závodnice v něm pracují s twirlingovou hůlkou. Objevují se v něm prvky mažoretního sportu či baletu a soutěží se v několika disciplínách. Rytmickém tanečním sólu, X-srutu, sólu s jednou, dvěma, nebo dokonce třemi hůlkami.

Česko v něm má hned několik nadějí a jednou z největších je právě Viktorie Šitlerová, která to potvrdila také na nedávném evropském šampionátu v Chorvatsku. Poprvé v kariéře se objevila v kategorii juniorek mezi 15 a 17 lety, přičemž mezi účastnicemi byla nejmladší.

Českou reprezentantku však premiéra ve vyšší kategorii nerozhodila. Při svém vystoupení, kdy všem závodnicím hraje stejná hudba a odlišuje je celková choreografie, předvedla výbornou kontrolu hůlky i rychlost a odvezla si domů v disciplíně sólo s jednou hůlkou cenný bronz.

"Je to pro mě obrovská satisfakce za každodenní tréninky, odříkání a dřinu," řekla Češka, která za úspěchem šla tvrdou přípravou. Čtyřikrát týdně praktikuje twirling, jednou balet a jednou gymnastiku. Na zlepšení dokonce pracuje s trenérem z Francie, který je několikanásobným mistrem Evropy.

Šitlerové nechybělo mnoho a mohla pomýšlet i na vyšší umístění. Od zlata i stříbra ji dělily dva body. Česká reprezentantka ale zaostávala ve vysokých výhozech a obtížnosti zachycení hůlky, což je způsobeno i situací v Česku, kde je nedostatek hal s dostatečně vysokým stropem.

Česká naděje bere úspěch každopádně jako velkou motivaci do budoucna. "Celkově je to pro mě obrovské překvapení, protože jsem soutěžila v této kategorii poprvé a byla jsem nejmladší. V následujících dvou letech budu mít snad šanci úspěch ještě vylepšit," prohlásila.

Tím ambice Šitlerové nekončí. Spíše naopak. Kromě velkého úspěchu na evropském šampionátu by ráda zaútočila i na výborný výsledek na mistrovství světa, kde je konkurence o poznání výraznější.

Dominantními státy twirlingu jsou Amerika, kde vznikla asociace už v roce 1958, zatímco v Česku až 2008, Japonsko či Francie. "Ráda bych jednou na MS skončila v top 8 a získala co nejlepší umístění," dodává odhodlaně.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články