Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Nejlepším sokolským sportovcem je vzpěrač Orság

Praha - Nejlepším sokolským sportovcem za rok 2016 byl vyhlášen vzpěrač Jiří Orság, osmý muž olympijských her v Riu de Janeiro. Kategorii do 23 let vyhrál jiný olympionik z Ria, šermíř Alexander Choupenitch. Nejlepším trenérem České obce sokolské se stal Orságův kouč Pavel Ivanič.

Vedle osmého místa z olympiády loni Orság v supertěžké váhové kategorii nad 105 kg získal na mistrovství Evropy bronz v nadhozu a ve dvojboji tam byl čtvrtý. Z ocenění měl radost. "Určitě jsem rád, že jsem to zrovna já. Pokud se dobře pamatuji, tak jsem nikdy tuto anketu nevyhrál," řekl.

Členem Sokola je patnáct let, sportovat začal před sedmnácti lety. "V podstatě od začátku, co jsem začal sportovat, tak jsem s tím Sokolem nějak propojený. Jsem naprosto spokojený, jak to funguje, a nemám důvod to měnit. Pravděpodobně tam zůstanu až do smrti," prohlásil.

Orság po pauze znovu naplno trénuje

Orság musel v poslední době řešit nepříjemné problémy. Po podzimním zranění bederní páteře už ale začal v březnu naplno trénovat. Zdravotní problémy už ho v přípravě neomezují, ale mistrovství Evropy na začátku dubna musel oželet. Osmý muž loňských olympijských her v Riu de Janeiro se koncentruje na podzimní mistrovství světa v americkém Anaheimu.

Je nám líto, video expirovalo.
Orság se stal nejlepším sportovcem Sokola

Vrchol přípravy nastane na podzim. "Do té doby doufám, že to bude všechno držet, jak má. Že třeba tak nějak ještě vydržím ty tři roky do Tokia," naznačil, že by se rád zúčastnil olympijských her v roce 2020. Do Asie by mohl jet na svou třetí olympiádu. Debutoval v roce 2012 v Londýně, kde skončil sedmý.

Za osmadvacetiletým vzpěračem Sokola Karolinka skončili kladivářka Kateřina Šafránková a judista Jaromír Ježek.

Mezi sportovci od 19 do 23 let podruhé za sebou zvítězil dvaadvacetiletý fleretista Choupenitch. Druhé místo obsadil sportovní gymnasta David Jessen, který stejně jako Choupenitch startoval na olympijských hrách. Třetí byl v této kategorii kanoista David Macháček.

V kolektivních sportech obhájily loňské vítězství házenkářky Sokola Poruba, které byly třetím nejlepším českým celkem v interlize. Předčily všechny týmy v čele s basketbalistkami Sokola Hradec Králové, semifinalistkami nejvyšší soutěže.

Nejlepší sportovci České obce sokolské za rok 2016:

Individuální sporty - dospělí: 1. Orság (vzpírání, Sokol Karolinka), 2. Šafránková (atletika, Sokol Kolín), 3. Ježek (judo, Sokol Praha Vršovice).

Individuální sporty - 19 až 23 let: 1. Choupenitch (šerm, Sokol Brno I).

Kolektivní sporty - dospělí: 1. Sokol Poruba (házená).

Trenéři: 1. Ivanič (vzpírání, Sokol Karolinka).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články