Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Nejen Ondrou je české lezení živo. Adamovská se stala vicemistryní Evropy

Nejlepší výsledek českých lezkyň na kontinentálním šampionátu v historii. Eliška Adamovská je vicemistryní Evropy v lezení na obtížnost. Devatenáctiletá závodnice se ve finále v Moskvě dostala stejně vysoko jako vítězná Ruska Viktorija Meškovová, ale byla o 33 sekund pomalejší. Další česká reprezentantka Markéta Janošová uzavřela finálovou osmičku.

Je nám líto, video expirovalo.
Lezkyně Adamovská získal stříbro na ME

Adamovská je teprve druhou českou ženou, která získala na ME ve sportovním lezení medaili. Před ní na stupně vítězů vystoupila jen Věra Kotasová-Kostruhová, která byla v roce 2002 bronzová v boulderingu.

Adamovská a Meškovová byly jediné, které zdolaly obě kvalifikační i dopolední semifinálovou cestu. Ve finále skončily těsně pod vrcholem, poslední přeskok nezvládly. Meškovová byla o půl minuty rychlejší a k titulu z boulderingu přidala druhé zlato z ME, které mohou v hale navzdory koronaviru přímo sledovat i diváci. Bronzová Britka Molly Thompsonová-Smithová vystoupala o pět chytů níže.

Navzdory absenci obhájce titulu Adama Ondry mělo Česko zastoupení i v mužském finále. Martin Stráník obsadil šestou příčku. Zvítězil loňský bronzový medailista Sascha Lehmann ze Švýcarska.

Ve čtvrtek je na mistrovství Evropy v Moskvě volný den. V pátek se uskuteční kvalifikace kombinace a v sobotu její finále. V olympijském formátu se rozhodne o posledních evropských účastnících her v Tokiu. K dispozici je po jednom místě v každé kategorii.

Výsledky lezení na obtížnost na ME

Muži: 1. Lehmann (Švýc.), 2. Collin (Belg.), 3. Fakirijanov (Rus.), ...6. Stráník, v semifinále 15. Šimon Potůček, 17. Volf, 19. Štěpán Potůček, 21. Konečný, v kvalifikaci 37. Kříž (všichni ČR).

Ženy: 1. Meškovová (Rus.), 2. Adamovská (ČR), 3. Thompsonová-Smithová (Brit.), ...v semifinále Smetanová, 21. Širůčková, 22. Králíková, v kvalifikaci 29. Bulenová (všichni ČR).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články