Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Nejen hokejisté mají problémy s trénováním. Plavci se kvůli tomu přesunuli na Slovensko

Aktuální potíže s tím, kde trénovat po nových vládních nařízeních kvůli koronavirové pandemii, řeší řada sportovních odvětví. Bizarní situace dohnala plavce k tomu, aby se připravovali u východních sousedů na Slovensku. Stěžují si ale i další profesionálové.

Barbora Seemanová
zdroj: Český svaz plaveckých sportů

Počet nakažených koronavirem v České republice rapidně vzrostl a bazény jsou opět uzavřené. Opatření se týká i profesionálních sportovců, a proto plavci museli znovu opustit tuzemské bazény. Český svaz plaveckých sportů dokázal ale na vzniklou situaci bleskově zareagovat a reprezentanti se připravují ve slovenském Šamoríně.

Petra Škábová, která vede jednu z nejlepších českých plavkyň Barboru Seemanovou, už dříve počítala s omezeními. Na uzavření bazénů ale nepomyslela.

"Čekala jsem, že něco přijde, i když to v létě všechno vypadalo pěkně. Od října jsme si ale pro jistotu žádnou přípravu neobjednávali s tím, že budeme doma bez soustředění. Předpokládala jsem, že zůstaneme v Česku. Nečekala jsem ale, že dojde k zavření. Jsem z toho v šoku z pohledu sportovního i lidského. Nejsem epidemiolog a chápu situaci. Běžní lidé vydrží, když si nepůjdou zaplavat, jenže pro sportovce je to jejich práce a potřebují pro svůj trénink být alespoň jednou denně v bazénu," uvedla Škábová.

Reprezentanti letos přišli o všechny významné šampionáty a olympijské hry. Šanci pořádně otestovat svou formu dostali zejména při domácích závodech. Konfrontace s mezinárodní konkurencí ale byla minimální.

Přesto i s Janem Mickou a Sebastianem Luňákem odcestují všichni do Skopje v Severní Makedonii na mezinárodní plavecký mítink.

"Do Skopje letíme ve čtvrtek z Vídně. Závody v krátkém bazénu jsou plánované jako mezinárodní a počítají s námi. Jaká se sejde ve Skopje konkurence, zatím nevíme, ale největší plavecká esa tam vzhledem k rozjezdu ISL nebudou. Přesto můžeme očekávat kvalitní účast, protože žádné jiné podobné závody momentálně v Evropě nejsou. Situace se ale může rychle změnit," přiblížila Škábová.

Lucie Krpatová a Kateřina Zuzáková
zdroj: Český badmintonový svaz

Na badmintonové reprezentanty čeká olympijská kvalifikace, nemají však kde trénovat

Problémy hlásí další sporty včetně badmintonu. Nejrychlejší raketový sport je v České republice ve velkém rozmachu. Zároveň na několik reprezentantů čeká kvalifikace na olympijské hry a na juniory zase evropský šampionát. Ti všichni ale nemohou od tohoto týdne trénovat.

"Musíme vše zrevidovat, významně nám to změnilo program. Chápeme, že vláda musí bojovat s pandemií, apelujeme však na to, aby profesionální sportovci dostali šanci se kvalitně připravovat," prohlásil Petr Koukal, předseda Českého badmintonového svazu.

Mnoho rekreačních hráčů pravidelně navštěvuje badmintonová centra, v posledních letech se jejich počet zněkolikanásobil. Od pondělí už mají všichni smůlu – vnitřní sportoviště se musí zcela uzavřít. A to minimálně na čtrnáct dní.

"Komerční badmintonová centra tohle nařízení zcela jistě ekonomicky postihne. Poslední dobou registrovaly zvýšený zájem a nárůst členů. Doufáme, že se po konci pandemie, kterou rozhodně nechceme podceňovat, lidé k badmintonu zase vrátí a my budeme chtít být jako svaz u toho," dodal Petr Koukal a naznačil směr, kterým se chce vydat – tedy propojení komerčního a profesionálního badmintonu.

Zásadní vliv má vládní nařízení také na závodní a profesionální hráče. Ti rovněž nemohou hrát zápasy a turnaje, ale co hůř – nemají povolený ani trénink na kurtu.

"Tohle je už pro nás kritické, protože s juniory chceme usilovat o historicky první medaili na mistrovství Evropy. Na některé naše reprezentanty čeká olympijská kvalifikace. Badmintonisté si nemohou dovolit ztratit výkonnost, několik dní bez tréninku může ovlivnit jejich budoucí konkurenceschopnost," obává se Koukal, několikanásobný domácí šampion.

Zdroj
Český svaz plaveckých sportů [ČSPS], Český badmintonový svaz [ČBaS]

Hlavní zprávy

Nejčtenější články