Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Nejdu do toho kvůli funkci, mám co nabídnout, tvrdí Jansta před volbou předsedy ČUS

Praha - Miroslav Jansta bude na sobotní valné hromadě České unie sportu znovu kandidovat na post předsedy, jelikož cítí, že v této funkci má stále co nabídnout. Těší ho, že se mu za uplynulé čtyři roky podařilo krachující organizaci oddlužit a vytvořit z ní firmu, která je důstojným partnerem ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Do budoucna by pak rád ještě více prohloubil spolupráci na úrovni obcí a krajů.

Třiapadesátiletý úspěšný právník a exposlanec zároveň plní roli předsedy České basketbalové federace a vede také basketbalisty Nymburku. Do vedení ČUS, tehdy ještě ČSTV, byl zvolen poprvé před čtyřmi roky, kdy byl jediným kandidátem. Ani letos by neměl mít ve volbě protikandidáta. "Já do toho ale nejdu kvůli té funkci. Jdu do toho, protože cítím, že mám stále co nabídnout a mám nějaké představy. Navíc cítím značnou podporu z celé republiky," řekl Jansta.

"Všichni funkcionáři si musí uvědomit, že jsou odpovědní sportu a ne svým osobním zájmům. Já tu nejsem proto, abych řídil sport, ale abych ho zastupoval a hájil jeho zájmy," dodal. Za čtyři roky ve funkci si cení především toho, že se povedlo ČUS zbavit dluhů, které v minulosti narostly až na 253 milionů korun.

"Zachránili jsme firmu před insolvencí a udělali jsme z ní bonitní firmu. Zrušili jsme ducha i název ČSTV, protože ten měl zaniknout už v roce 1990. Začali jsme budovat střešní organizaci, která důstojně zastupuje spolky. Nejenže jsme ji stabilizovali ekonomicky, ale začali jsme také pracovat koncepčně. Předkládáme ministerstvu řadu koncepčních materiálů, za které se nemusíme stydět," vyjmenoval.

Jansta chce dále prosazovat vznik ministerstva sportu

Výrazné finanční prostředky na oddlužení získal prodejem pozemků Fotbalové asociaci ČR, ale také výrazným snížením rozpočtu ČUS z 22 na 17 milionů korun. K tomu mimo jiné přispělo, že celé vedení ČUS vykonávalo funkce zdarma. Rovněž se snížil počet zaměstnanců na současných 136 a zrušily se nevýhodné smlouvy. "Sám na sobě jsem ušetřil zhruba tři miliony korun oproti minulým předsedům," prohlásil Jansta.

Po stabilizaci ČUS se nyní chce zasadit o to, aby se zlepšila spolupráce na úrovni obcí a krajů a aby celkově stát začal sport výrazněji podporovat. "Jde nám hlavně o navýšení finančních prostředků do sportu. A v tom chceme pokračovat. Chceme prohloubit spolupráci se svazem obcí a s asociací krajů, protože tam je ta podstata sportování," uvedl Jansta.

Ačkoli si pochvaluje spolupráci se současnou ministryní školství, mládeže a tělovýchovy Kateřinou Valachovou, nadále hodlá prosazovat myšlenku vzniku ministerstva sportu. "Na přístup MŠMT si nemohu stěžovat. Ministryně Valachová se o sport hodně stará, ale školství je pro ni logicky stále na prvním místě. Vždyť ze 40 miliard jde na sport jen 3,5 miliardy a z 1400 úředníků je tam dvacet, co se starají o sport. To jen svědčí o postavení sportu na ministerstvu," prohlásil Jansta.

Je nám líto, video expirovalo.
Jansta: Chceme vytvářet tlak na stát
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články