Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Nebezpečí nakažení virem zika během OH? Bach tvrdí, že riziko bude nulové

Rio de Janeiro – V Brazílii v posledních týdnech zuří epidemie viru zika a lékaři radí jihoamerickou zemi nenavštěvovat. To není dobrá zpráva vzhledem k blížící se olympiádě v Rio de Janeiru. Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach však věří, že v létě bude situace v pořádku a návštěvníci ani sportovci se nemají čeho bát.

Je nám líto, video expirovalo.
Prezident MOV Bach krotí obavy z nákazy virem zika během olympiády

Vir zika, který způsobuje kromě horečky i vývojovou vadu mozku novorozenců, se stal pro Jižní Ameriku velkým problémem. Právě v Brazílii je jedno z ohnisek výskytu infikovaných komárů, jenž nemoc přenáší. Předseda MOV však půl roku před zahájením sportovního svátku mírní obavy ze zdravotních komplikací během samotné olympiády.

"Organizační výbor Her chce najít nejlepší strategii, jak se chránit. Garantujeme všem sportovcům, že riziko nákazy bude nulové," prohlásil Bach.

Vir, který vyvolává několikadenní horečky, je velkým nebezpečím pro lidské plody, neboť se nákaza spojuje s nedostatečným vývinem mozku. V Brazílii je téměř 4000 lidí s podezřením na toto nakažení.

"Nejpozději zítra MOV rozešle všem národním výborům potřebné instrukce. Ty by pak měly své sportovce informovat. Já mohu všechny ujistit, že děláme vše pro zdraví sportovců a návštěvníků olympijských her," dodal Bach.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články