Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Na veslařském ME vylovili bronz z velkých vln Synek a dvojskif žen

Brandenburg - Dvojskif Lenka Antošová a Kristýna Fleissnerová vybojoval bronz na mistrovství Evropy ve veslování v Brandenburgu. České reprezentantky prohrály ve finále jen s Běloruskami a Němkami. Pro třetí místo si dovesloval i skifař Ondřej Synek, naopak Mirka Topinková-Knapková skončila na skifu mimo medailové pozice, když závod, který provázely velmi náročné větrné podmínky, dokončila až na šesté příčce.

Lenka Antošová a Kristýna Fleissnerová na stupních vítězů na ME
zdroj: ČT24

Synek při prvním mezinárodním startu v sezoně prohrál s Chorvatem Damirem Martinem, který obhájil titul, a Litevcem Mindaugasem Griškonisem. Ve velkým vlnách dokázal úřadující mistr světa v závěru odrazit útok Hannese Obrena z Belgie. "Nevím, zda říct, že jsem spokojený nebo nespokojený. Nedá se z toho vlastně nic usoudit. Jen to, že jsem byl třetí," řekl Synek. "Hodně foukalo a závod byl loterie, nebo spíše boj se živlem," uvedl třiatřicetiletý veslař pražské Dukly.

Čtyřnásobný mistr světa závodil poprvé od loňského zlatého MS v Aiguebelette, takže byl zvědavý na svoji formu po zimní přípravě. "Nebylo to to, co jsem od toho očekával. Nemohl jsem se dostat do závodního tempa, abych se v dráhovém tempu cítil pohodlně a odjel v něm celý závod. Do Lucernu se musím zlepšit," řekl Synek. Další start ho čeká koncem května ve Švýcarsku, kde bude pokračovat seriál Světového poháru.

Ondřej Synek
zdroj: ČTK autor: Ivana Roháčková

Olympijská vítězka Topinková-Knapková za sebou měla již start na Světovém poháru ve Varese, kde po nezdaru v opravách nepostoupila ani do finále. V Německu bez problémů do bojů o medaile prošla, poprvé v kariéře se však na kontinentálním šampionátu nevešla mezi medailistky. Pětinásobná mistryně Evropy, která obhajovala titul, dojela ve finále poslední s takřka minutovou ztrátou na vítěznou Rakušanku Magdalenu Lobnigovou.

"Vlny byly takové, že jsem se jen soustředila, abych se udržela na lodi a v dráze. Ani jsem se nekoukala kolem sebe. Byl to celkem boj. Nic podobného jsem ještě nezažila," uvedla Topinková-Knapková. "Vítr šel hodně z boku a dostala jsem dvě tři vlny, které mě úplně zastavily. Bylo to šílené," řekla česká skifařka a ocenila soupeřky. "Nevím, jak v tom dokázaly vůbec jet. Mně to nešlo," dodala.

Jitka Antošová
zdroj: Getty Images

O druhou českou medaili se postaraly Lenka Antošová a Fleissnerová, které prohrály ve finále jen s Běloruskami a Němkami. "Zvedly jsme si náladu a jsme rády, že to takhle dopadlo. Získaly jsme dobré skalpy," radovala se v cíli Antošová. Posádku čeká v květnu boj o účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro v dodatečné kvalifikaci. "Už se to blíží a tohle je utvrzení, že na tom nejsme špatně," uvedla Fleissnerová.

I závod dvojskifů poznamenala nepřízeň počasí. "Byl to spíše boj o přežití a hodně o technice. O tom, jak se s tím kdo popere. My jsme se podle všeho popraly dobře," podotkla Fleissnerová.

Těsně pod stupni vítězů zůstala dvojka bez kormidelníka Lukáš Helešic, Jakub Podrazil, která obsadila čtvrté místo. Od bronzu je dělilo 88 setin sekundy. Čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Michael Humpolec, Ondřej Vetešník byla pátá.

Ve finále B se postavilo na start osm českých lodí

Dalších osm českých lodí se již představilo ve finále B v bojích o 7. až 12. místo. Výsledkově dopadla nejlépe párová čtyřka Miroslav Jech, Miloslav Šágr, Jakub Makovička, Jan Lapáček, která dojela druhá, ale zároveň tak skončila poslední.

Podobně na tom byla i osma, která obsadila třetí a zároveň poslední místo. Celkově devátí skončili i Matyáš Klang s Michalem Plockem na dvojskifu a Kateřina Kopecká s Martinou Stillerovou na dvojce bez kormidelnice.
 
Čtyřka bez kormidelníka Miroslav Jech, Miloslav Šágr, Jakub Makovička, Jan Lapáček byla čtvrtá. Dvojskif lehkých vah Tereza Kociánová, Anna Žabová i skifař lehkých vah Milan Viktora byli pátí a dvojskif lehkých vah Jan Vetešník, Martin Slavík šestý.

Mistrovství Evropy ve veslování v Brandenburgu (Německo):

MUŽI:

Skif: 1. Martin (Chorv.) 8:05,59, 2. Griškonis (Lit.) 8:19,30, 3. Synek (ČR) 8:25,40.
 
Skif leh. vah: 1. Babač (SR) 7:33,42, ...finále B: 5. Viktora (ČR) 7:37,10. 

Dvojka bez korm.: 1. Simon, Juhász (Maď.) 7:05,70, ...4. Helešic, Podrazil (ČR) 7:07,66.
 
Dvojka bez korm. leh. vah: 1. Scrimgeour, Cassells (Brit.) 7:00,38.

Dvojskif: 1. M. Sinkovič, V. Sinkovič (Chorv.) 7:06,33, ...finále B: 3. Klang, Plocek (ČR) 6:35,31.
 
Dvojskif leh. vah: 1. G. O'Donovan, P. O'Donovan (Ir.) 06:57,76, ... finále B: 6. J. Vetešník, Slavík (ČR) 7:01,79.
 
Čtyřka bez korm.: 1. Británie 6:18,93, ...finále B: 4. ČR (Lapáček, Šágr, Makovička, Jech) 6:17,64.

Čtyřka bez korm. leh. vah: 1. Švýcarsko 6:45,24, ...5. ČR (O. Vetešník, Kopáč, Humpolec, Vraštil) 6:59,49.
 
Párová čtyřka: 1. Estonsko 6:29,82, ...finále B: 2. ČR (Štěrbák, Hollas, Basl, Řimák) 6:16,57.
 
Osma: 1. Německo 6:16,65, ...finále B: 3. ČR (Grabmüller, Kedaj, Potůček, Nový, Paroulek, Andrle, Baranivskyi, Kapa, korm. Čermák) 6:04,40.

ŽENY:

Skif: 1. Lobnigová (Rak.) 9:22,32, ...6. Topinková-Knapková (ČR) 10:15,40.

Skif leh. vah: 1. Noskeová (Něm.) 8:26,75.

Dvojka bez korm.: 1. Gloverová, Stanningová (Brit.) 7:35,93, ...finále B: 3. Stillerová, Kopecká (ČR) 7:35,97.
 
Dvojskif: 1. Bičiková, Kuchtová (Běl.) 8:25,91, 2. Lierová, Adamsová (Něm.) 8:28,30, 3. L. Antošová, Fleissnerová (ČR) 8:31,94.
 
Dvojskif leh. vah: 1. Paulisová, Headová (Niz.) 7:40,50, ...finále B: 5. Kocianová, A. Žabová (ČR) 7:47,74.
 
Párová čtyřka: 1. Německo 7:14,31.

Osma: 1. Británie 6:51,46.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články