Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Na startu MS je sedmička českých judistů, Krpálek pošilhává po zlatu

Rio de Janeiro - Bouřící aréna Maracanazinho v Riu de Janeiru se stává jevištěm mistrovství světa judistů, které může být přelomové i pro české barvy. Národní tým už léta nevyrážel na očekávaný vrchol sezony s vědomím, že jeho zástupce má reálnou šanci na zlatou medaili. Potichu o ní sní Lukáš Krpálek ve váze do 100 kilogramů, který půjde do akce až příští sobotu. Kdyby uspěl a navázal na dubnový triumf na ME, byl by prvním českým judistou ověnčeným světovým zlatem. 

Vytáhnout se ale touží i dalších šest reprezentantů: Pavel Petřikov (do 60 kg) se představí jako první už v pondělí, ve středu na první velké seniorské akci nastoupí Václav Sedmidubský (do 73 kg), Jaromír Ježek, kterého stále sužují natažená třísla, s Jaromírem Musilem (do 81 kg) půjdou na tatami ve čtvrtek, kometa letošní sezony Alexandr Jurečka (do 90 kg) v pátek a v sobotu má být zlatým hřebem právě Krpálek, jemuž bude ve "stovce" krýt záda ještě Michal Horák.

Krpálek je pro všechny soupeře lákavým soustem. V letošní sezoně prohrál při pěti soutěžních vystoupeních jediný zápas, v Riu se na něj však chystají všichni velcí rivalové v čele s Nizozemcem Henkem Grolem, s nímž člen USK Praha svedl úspěšný finálový boj na kontinentálním mistrovství. V prvním kole se Krpálek utká s neoblíbeným Kazachem Maximem Rakovem, jemuž na předloňském MS podlehl ve čtvrtfinále.

Lukáš Krpálek: "Každá medaile by byla krásná, kéž by to klaplo. Doufám, že připravený jsem dobře. Ale v judu vážně nikdy nevíte, co se může přihodit. Stačí malinká nepozornost a je po nadějích. A konkurence je obrovská."

Turnaj v Riu je prvním setkáním světové špičky od loňských OH v Londýně. A Brazilci slibují velkolepou podívanou. Vstupenky na šampionát se rozdávají zadarmo, dvanáctitisícová aréna Maracanazinho, která těsně sousedí se slavným fotbalovým chrámem Maracaná, má být vždy zaplněná až po střechu. Na šampionátu se má představit přes 140 zemí, přihlášku si podalo asi 700 závodníků.

Judisté si mohou vyzkoušet i to, jaký komfort nabízí hala, v níž se za tři roky uskuteční olympijský turnaj, protože Rio je nejbližším hostitelem letních her. Místní se těší na to, že turnaj zvedne v zemi zájem o judo stejně jako v roce 2007, kdy vznešené město na břehu Atlantiku hostilo světový šampionát naposledy. "Moc rád na to vzpomínám, protože v hale vládla fantastická atmosféra. Brazilci jsou sportovní národ, judu rozumí a stejné to určitě bude i teď," věřil Ježek, který se chystá už na páté MS.

Ježek by rád překonal své maximum, jímž bylo dvakrát 3. kolo. Závěrečný měsíc ho však v přípravě zbrzdila poraněná třísla a sám netuší, v jaké formě teď může být. "Od zranění jsem měl možná čtyři normální judistické tréninky, jinak jsem pořád byl v posilovně a makal aspoň takhle. Takže mi třeba přijde forma falešná," žertoval Ježek, který se společně s parťákem Musilem v sobotu z Prahy do Ria přesouval skoro 20 hodin.

Česká výprava tajně doufá i v pronikavý úspěch Jurečky, který v sezoně udělal obří výkonnostní skok. Z dříve nenápadného havířovského závodníka je třináctý muž světového žebříčku a možné překvapení páteční soutěže. "U všech našich závodníků s výjimkou Krpálka platí, že sedmé místo už značí velmi dobrý výsledek," naznačil kouč Lacina, kde může být výkonnostní strop českých zástupců. Sedmé místo je lákavou vyhlídkou v nejlehčí váze i pro Petřikova, který zažívá nejlepší sezonu za poslední tři roky. "Docela se mi daří, nepřijel jsem do Ria se staženým pozadím," usmíval se Petřikov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články