Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Na Slovensku chtějí s novým zákonem skoncovat s násilím na stadionech

Bratislava – Na Slovensku vyhlásili legislativní boj fotbalovým a hokejovým chuligánům. Parlamentem prošel zákon, podle kterého budou moci soudy od února příštího roku zakázat výtržníkům vstup na utkání, zpřísní se i postihy za incidenty na stadionech. Podobný zákon existuje v Česku již takřka tři roky, soudy však možnosti zakázat chuligánům vstup na stadion příliš nevyužívají.

V hradeckém kotli chvílemi opravdu hořelo
zdroj: ČT sport autor: ČT sport

Výtržnosti fanoušků nejsou na Slovensku žádnou výjimkou. Naposledy policisté zasahovali o uplynulém víkendu na zápasu nejvyšší fotbalové ligy, kdy příznivci hráčů Trnavy na stadionu v Banské Bystrici po strážnicích házeli kusy betonu, pyrotechniku nebo kovové tyče z oplocení stadionu. Policisté se nedrželi při zdi a zareagovali střelbou gumovými projektily.

Díky novému zákonu budou moci soudy zakázat výtržníkům vstup na zápasy až na deset let nebo podobné akce a přikázat jim, aby se hlásili na policejní služebně. Obdobný zákon je v platnosti od ledna 2010 i v České republice, soudy však této možnosti využívají jen výjimečně, a předpis tak nijak zásadně v bojích s násilím na stadionech nepomohl.

Za méně závažné přestupky má na Slovensku provinilcům hrozit pokuta do 3 000 eur (zhruba 82 000 korun) a pětiletý zákaz návštěv veřejných sportovních akcí. Diváci na stadionech si také nebudou moci zahalovat tvář nebo používat pyrotechniku.

Utkání bez trvdého alkoholu

Přísnější režim se dotkne rizikových utkání. Pořadatelé budou muset vstupenky pro fanoušky hostujícího týmu vystavit na jméno a u vstupu kontrolovat jejich totožnost. V prostorách stadionu nebude povolen prodej nápojů s vyšším obsahem alkoholu. Hokejový a fotbalový svaz zase zřídí informační systém, jenž shromáždí údaje o výtržnicích.

Za nejagresivnější jsou na Slovensku považováni fanoušci fotbalistů Trnavy a Slovanu Bratislava. Na zápasy těchto týmů kromě pořadatelské služby obvykle dohlížejí početné policejní hlídky. Nevůli fotbalových funkcionářů na Slovensku vyvolal letos zejména incident, při kterém bylo v srpnu na stadionu ve slovenské metropoli zraněno deset lidí, z toho pět skončilo v nemocnici.

Stalo se tak poté, co výtržník během zápasu Slovanu s Ružomberokem vhodil do sektoru vyhrazeného pro fanoušky hostů dělobuch. K útoku se po třech měsících přihlásil dvacetiletý mladík z Bratislavy. Policie ho obvinila z obecného ohrožení, za což mu v případě dokázání viny hrozí vězení až na 15 let. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články