Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Na MS kanoistů pojedou Horský se Štěrbou

Praha - Deblkajakáři Ondřej Horský s Janem Štěrbou vyhráli dnešní závod kdo s koho o účast na srpnovém mistrovství světa v maďarském Szegedu. V dnešní jízdě na 1 000 metrů v Račicích byli rychlejší než jejich kolegové Pavel Davídek a Lukáš Trefil, čtvrtá loď z nedávného mistrovství Evropy.

Právě na šampionátu v Bělehradu si Davídek s Trefilem svým úspěchem podle nominačních kritérií zajistili start na MS. Jenomže na ME odjeli jen díky tomu, že Horský se Štěrbou, třetí deblkajak ze Světového poháru v Duisburgu, svou účast zrušili, neboť společně s Janem Součkem a Danielem Havlem jeli na čtyřkajaku. Horský a Štěrba navíc vyhráli domácí květnový nominační závod v Račicích, kde Davídka s Trefilem porazili.

Na světovém šampionátu v Szegedu se přitom pojede o olympijské místo a kouč reprezentace Martin Doktor musel sáhnout k netradičnímu řešení, které už česká rychlostní kanoistika zažila v roce 2004. Tehdy Michala Strnadová, nyní už Mrůzková, a Jana Blahová soupeřily na pětistovce v podobném souboji kdo s koho o start na OH v Aténách. Strnadová, mnohonásobná medailistka ve sjezdu na divoké vodě, tehdy těsně vyhrála.

Je nám líto, video expirovalo.
Boj o účast na MS v kanoistice

Račické klání provázela tichá atmosféra

Až v cíli se Horský soupeřům omluvil údajně za mírně ulitý start. "Myslel jsem, že to startér vrátí," řekl Horský v tiskové zprávě svazu. Totéž si myslel i Trefil, ale uznal, že na soupeře dnes jeho loď neměla. "Nejelo se nám dobře. Chyběla dynamika z Bělehradu. Trápili jsme se a loď se nám rozjela až dvě stě metrů před cílem, což bylo pozdě. Vyhráli zaslouženě," prohlásil.

Horský a Štěrba tak pojedou na MS v Szegedu závod deblkajaků na 1 000 metrů. Jestli usednou i do čtyřkajaku, to se rozhodne v nejbližších dnech. Trenérská rada hodlá testovat nejen současné složení posádky Horský, Souček, Havel, Štěrba, ale vyzkoušet i jiné složení čtyřkajaku, který je jedním z největších českých adeptů na účast v Londýně. "Není to nic proti Horskému se Štěrbou, jen prostě chceme, aby i ve čtyřkajaku seděla ta nejrychlejší posádka," vysvětlil Doktor, který s trenéry připraví tři až čtyři možnosti složení českého čtyřkajaku.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články