Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Na Evropské hry pojede téměř 200 českých sportovců. Řadě z nich půjde o kvalifikaci do Paříže, říká šéf výpravy Doktor

Na Evropských hrách, které se uskuteční od 21. června do 2. července v Polsku, může být téměř 200 českých sportovců. Odhaduje to sportovní ředitel Českého olympijského výboru (ČOV) Martin Doktor. Řada účastníků bude v některém z osmnácti olympijských sportů usilovat o postup na olympijské hry 2024 v Paříži. Pro některé sporty budou Evropské hry zároveň mistrovstvím Evropy. Zájemci o vstupenky se mohou začít registrovat.

Centrem Evropských her bude Krakov, ale bude se soutěžit ještě v deseti dalších polských městech. Necelých sto dní před touto akcí má Česko jistých 89 míst.

"A zároveň je jasné, že na evropském šampionátu družstev, který je součástí Evropských her, bude v nejvyšší divizi reprezentovat 46 českých atletů. Celkově očekáváme, že ve výpravě bude až téměř dvě stě sportovců," uvedl Doktor.

Na Evropských hrách bude 26 sportů včetně osmnácti olympijských. Soutěžit se bude v atletice, střelbě, lukostřelbě, rychlostní kanoistice i vodním slalomu, stolním tenisu, basketbalu 3x3, šermu, moderním pětiboji, sedmičkovém ragby, triatlonu, judu, synchronizovaném plavání a skocích do vody, badmintonu, boxu, lezení, taekwondu, v cyklistice na horských kolech a také v nových olympijských disciplínách – BMX freestyle a breakingu.

Pro řadu sportů jsou Evropské hry součástí olympijské kvalifikace. Někde je možné přímo vybojovat místa pro Paříž, v jiných odvětvích se budou získávat body do olympijského žebříčku.

"Například pro box jde o vůbec největší kvalifikační turnaj. O zisk míst budou bojovat také střelci, vodní slalomáři, moderní pětibojaři, lukostřelci či stolní tenisté. Vítězové turnajů v sedmičkovém ragby si také zajistí postup na Hry, druhý a třetí tým pak projde do kvalifikačního turnaje. Těší nás, že v tomto sportu máme zastoupený ženský i mužský tým," uvedl Doktor, jenž bude podobně jako na olympijských hrách šéfem české výpravy.

Evropské hry budou do určité míry též testem pro OH v Paříži. "Budou specifické tím, že se konají na mnoha místech. Pro nás to bude z hlediska zajištění akce i trénink na Hry v Paříži. Protože například střelci budou samostatně ve Vratislavi, podobně jako při olympijských hrách v Chateauroux," přiblížil Doktor.

Čeští fanoušci mohou využít toho, že se tato multisportovní akce tentokrát koná velmi blízko. Vstupenky budou dostupné od 3. dubna. Zájemci o ně se už nyní mohou registrovat, což jim přinese slevu 25 procent na nákup čtyř vybraných lístků.

Celkem bude k dispozici 10 tisíc zlevněných vstupenek v cenách od čtyř do dvaceti eur. V nabídce budou i celodenní a vícedenní vstupenky. Na některé sporty bude vstup zdarma. Jde o teqball, padel, muaythai a kickbox a také první tři dny atletických soutěží.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články