Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Na brněnském výstavišti se děly věci. Parkour zná své první české šampiony

Pošilhává po olympijské účasti a má za sebou už i premiérové mistrovství České republiky. Parkouru v tuzemsku vládne Adéla Měrková. Stříbrná medailistka ze zářijových World Urban Games v Budapešti získala na brněnském výstavišti oba tituly. Mezi muži vyhrál disciplínu speed run Tomáš Zonyga a ve freestylu byl nejlepší Matěj Srovnal.

Je nám líto, video expirovalo.
V Brně se konalo první MČR v parkouru

Parkour je oficiálně uznaným sportem teprve od ledna letošního roku. Už v létě by se ale mohl jako jedna z ukázkových disciplín představit pod pěti kruhy v Tokiu. Plnohodnotnou součástí olympijského programu by pak chtěl být v Paříži 2024.

"To je právě ten cíl, ke kterému všichni chceme dospět. Je to rodiště parkouru, tam to všechno vzniklo, takže bylo by krásné, aby tam byla i první olympiáda," uvedl předseda komise parkouru České gymnastické federace Jan Pravda.

Češi patří v parkouru ke světové špičce a na domácím šampionátu to bylo znát. Srovnal byl favoritem i v rychlostní soutěži, v níž triumfoval na World Urban Games, ale ve finále spadl a skončil čtvrtý. Zonyga zvítězil na trati s 20 překážkami za 20,35 sekundy o 13 setin před Markem Moravcem. Třetí byl Martin Veselý.

Freestyle, v němž se hodnotí hlavně obtížnost triků a plynulost představení, ovládl Srovnal před Šimonem Blažkem a Veselým.

"Do poslední chvíle jsem neměl svůj run úplně zcela vymyšlený, ale vyšlo to, povedlo se, jsem strašně rád," podotkl Srovnal.

Mezi ženami se za vítěznou Adélou Měrkovou umístila v obou soutěžích její sestra dvojče Vendula. Třetí místo ve speed runu obsadila Olga Roučková a ve freestylu Adéla Kostelecká.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články