Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

MS v Troji bude oslavou velkého výročí, Češi se těší na výbornou atmosféru

Praha – Absolutní česká i světová špička včetně olympijských vítězů a úřadujících mistrů světa se chystá do pražské Troji na světový šampionát ve vodním slalomu. Akce, kterou vážně ohrozily jarní povodně, proběhne od čtvrtka do neděle. Vše je podle organizátorů připraveno. Šampionát má připomenout oslavy stého výročí vzniku Českého svazu kanoistů.

Kanoisté na trojském kanálu
zdroj: ČT sport

Mistrovství světa vodních slalomářů má velmi silné konkurenty: začíná hokejová sezona a Praha hostí semifinále Davisova poháru. "Přeci jenom je to mistrovství světa, které se dlouhou dobu nebude u nás v Čechách opakovat. Věřím, že to bude pro diváky právě to zajímavé," prohlásil šéf organizátorů Jiří Rohan.

Nejlepší světoví slalomáři na divoké vodě se v Česku představí potřetí. V roce 1967 se závodilo v Lipně nad Vltavou a před sedmi lety v pražské Troji. Rok 2013 je pro vodáky výjimečný, slaví totiž sto let od vzniku mateřské organizace. "Chtěli jsme důstojně oslavit toto výročí, které vyvrcholí slavnostním shromážděním v listopadu v Betlémské kapli," uvedl předseda svazu Jaroslav Pollert.

Velké mistrovství se rodilo velmi těžce. "Měli jsme harmonogram příprav a červnové povodně ho naprosto a zcela zásadně změnily. V první fázi jsme byli rádi, že jsme nastartovali opravy, které bylo nutné provést," popsal Rohan. "Přípravy vrcholí v těchto dnech a teď si troufnu říct, že jsme připraveni," ujistil Rohan.

Přesto voda i nadále zůstává strašákem. Předpověď totiž není příznivá, má pršet. "Lidé přijdou, ale dojem z akce bude jiný," obával se. Navíc to může ovlivnit hladinu vody. "Průtok v kanálu bude stabilní, to se dá zregulovat, ale když je víc vody, kanál se zaleje odspodu. Mám strach, aby nepadly velké objemy vody v povodí Sázavy a Berounky, kde se to nedá regulovat. To sem přiteče. Modlím se, aby nepršelo moc," dodal.

Nejsledovanějšími závodníky v českých barvách budou stříbrný z olympiády Vavřinec Hradilek a dvojnásobná olympijská vítězka Štěpánka Hilgertová. "Vodní slalom je sport, kde favoriti tolik neplatí. Řekl bych, že v kajakářích je deset lidí, kteří jsou schopni vyhrát včetně všech třech českých závodníků," prohlásil Hradilek.

Hilgertová na MS skoro chyběla

Hilgertová bude na startu, ale nechybělo mnoho a na domácím mistrovství světa ve vodním slalomu nestartovala. Pětačtyřicetiletá závodnice si totiž z kolize s kolegyní z hlídky Evou Ornstovou na světovém poháru v Čunovu před třemi týdny odnesla bolestivě naražená žebra a uvažovala, že svou účast na šampionátu v Praze-Troji zruší. Nakonec se o uplynulém víkendu vše v dobré obrátilo a nestorka vodních kanálů si chce užít domácí atmosféru. "Těším se mimořádně, protože to bude závod, který u nás moc často k vidění není," uvedla.

Před letošní sezonou se změnil i trojský kanál, má nové překážky. A výhoda domácího prostředí se trochu smazává tím, že ostatní výpravy byly v Praze často na soustředění. "Při závodech SP je to výraznější, protože tam trénují všichni tři dny, tady to bude trochu jiné. Ale ten kanál se výrazně nezměnil, charakter zůstal," uvedla Hilgertová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články