Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

MOV suspendoval bývalého sprintera Frederickse. Je obviněný z korupce

Výkonná rada Mezinárodního olympijského výboru (MOV) pozastavila členství bývalému hvězdnému sprinterovi Frankiemu Fredericksovi. Padesátiletý Namibijec byl minulý týden ve Francii předběžně obviněn v souvislosti s korupčním skandálem při volbě dějiště olympijských her v roce 2016.

Frankie Fredericks
zdroj: Reuters

Fredericks byl před čtyřmi dny u pařížského soudu obviněn z pasivní korupce a praní špinavých peněz. V roce 2009 den před vítězstvím Ria de Janeiro ve volbě pořadatele OH 2016 inkasoval někdejší slavný běžec 300 tisíc dolarů od Papy Massaty Diacka, syna bývalého šéfa IAAF Laminea Diacka. Ten byl loni kvůli korupci potrestán doživotním zákazem působení v atletice.

Čtyřnásobný stříbrný olympijský medailista Fredericks vinu popírá a tvrdí, že peníze měly být určeny na rozvoj atletiky v Africe. Kvůli podezření z korupce už letos v březnu odstoupil z komise MOV hodnotící uchazeče o pořadatelství olympijských her v roce 2024 i z komise IAAF vyšetřující ruský doping.

V říjnu byl z korupce v souvislosti s případem obviněn bývalý šéf Brazilského olympijského výboru Carlos Nuzman. Muž, jenž údajně mimo jiné pomáhal rozdělit dvoumilionové úplatky, aby získal hlasy pro kandidaturu Ria, byl dva týdny ve vězení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články