Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Mladé vodní pólistky vybojovaly účast na MS. Na cestu ale chybějí peníze

Strakonice – České juniorské reprezentantky ve vodním pólu zůstaly bez peněz. Probojovaly se na mistrovství světa do Austrálie, zatím ale na dalekou cestu odjet nemohou. Přišly o klíčový sponzorský příspěvek. Základ reprezentace tvoří strakonické pólistky, ve městě se proto spontánně rozbíhá sbírka na jejich podporu.

Vodní pólo
zdroj: ČT24

Místo odměny za postup přišlo zklamání, na cestu vodních pólistek nemá svaz peníze. "Dřely jsme na to. Rok a půl nás nechali v tom, že pojedeme, a měsíc před tím nám řekli, že nikam nejedeme," řekla zklamaná mladá česká reprezentantka Karolína Hlavatá.

Cesta juniorek k vysněné účasti na letošním šampionátu vedla přes evropské mistrovství. Pólistky vybojovaly šesté místo a zajistily si tak přímý postup na světový šampionát. "Reálně hrozí, že holky do Austrálie nebudou moci odjet, protože nebudou peníze," uvedl předseda strakonického týmu Marek Fügner.

Zástupci svazu proto nyní oslovili rodiny pólistek, aby přispěly. Některé souhlasily, další jsou však proti, nemají dostatek peněz. Cesta výpravy do Austrálie si vyžádá téměř milion korun, část nákladů pokrývá dotace od ministerstva, zbytek měl dorovnat sponzorský dar, tedy zhruba 100 tisíc korun.

Některé pólistky se snaží vybrat peníze samy, další uvažují o tom, že skončí. "Hrozí to, že některé holky rezignují a přestanou hrát," přiznal Fügner.

Město i kraj přislíbily podporu

V třináctičlenném reprezentačním týmu je devět hráček ze Strakonic. Místní radnice se o finančních problémech dozvěděla až dnes. Pomoc ihned přislíbila. "Předložím tento návrh do rady města," ujistil starosta Strakonic Pavel Vondrys. Odpoledne zareagoval také kraj. Nechce, aby šampionát skončil pro Češky mezinárodní ostudou, proto jim na cestu přispěje. "Je skoro naší povinností jim pomoci dostat se na mistrovství do Austrálie," potvrdil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Pokud se pólistkám podaří sehnat dostatečný obnos, odletí na světový šampionát do Austrálie počátkem prosince.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články