Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Mistr světa Prskavec ovládl anketu o nejlepšího českého kanoistu

Praha - Vodní slalomář Jiří Prskavec byl zvolen nejlepším sportovcem Českého svazu kanoistiky za uplynulý rok. Dvaadvacetiletý kajakář si ocenění zajistil mimo jiné díky titulu mistra světa z Londýna, kde s kolegy vyhrál i neolympijský závod hlídek. Druhý v anketě skončil rychlostní kanoista Martin Fuksa, třetí místo obsadila kajakářka Kateřina Kudějová, další reprezentantka vodního slalomu. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo dnes v pražském hotelu Pyramida.

Jiří Prskavec
zdroj: ČTK/AP autor: Simon Cooper

Prskavec měl skvělou sezonu, vyhrál také mistrovství světa i Evropy do 23 let a dostal se do nejlepší desítky novinářské ankety Sportovec roku. Ovládl rovněž svazovou anketu sekce vodního slalomu a sjezdu na divoké vodě. "Mám z ocenění radost, ale vážím si hlavně úspěchů na vodě. To, co přijde potom, je jen třešnička na dortu," řekl Prskavec, dvojnásobný mistr Evropy mezi seniory z let 2013 a 2014.

"Začínal jsem s tím, že jednou budu nejlepší na světě a že pojedu na olympijské hry stejně jako táta," vzpomínal kajakář. Účasti v Riu se přiblížil právě na MS v Londýně, kde si vítězstvím připsal pět bonusových bodů do domácí nominace. "Myšlenky se samozřejmě k olympiádě ubírají, ale já se snažím hlavně soustředit na nominaci. Tam se musí zadařit, aby myšlenky na Rio mohly sílit," má jasno.

Fuksa rovněž vyhrál světové zlato na neolympijské pětistovce a má za sebou nejúspěšnější rok v kariéře, neboť vyhrál v Račicích mistrovství Evropy. "Olympiáda je můj největší sen, proto tam míří veškerá příprava. Moje přání je být hlavně zdravý a to, aby se dřina při tréninku zúročila právě v Riu," řekl kanoista, který vybojoval na MS na olympijském kilometru stříbro.

Kudějová zažila nejhezčí rok

Kudějová má z Londýna dvě zlata jako Prskavec, ale v anketě na ni zbylo až třetí místo. "Začalo to jedničkou z ústní zkoušky," glosovala své letošní úspěchy na univerzitním poli. Na ME byla třetí. "V tu dobu mě vůbec nenapadlo, že k tomu všemu ještě budu na bedně na Světovém poháru v Praze, dostuduju bakaláře a budu dvojnásobnou mistryní světa," vzpomínala. "A pak jsem přidala druhé místo z předolympijského závodu v Riu. Byl to rozhodně můj nejúspěšnější a nejhezčí rok," hodnotila Kudějová.

V kategorii týmů zvítězila posádka čtyřkajaku rychlostních kanoistů ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba před hlídkami kajakářů a kajakářek ve vodním slalomu.

V uplynulém roce získali kanoisté pět medailí v olympijských disciplínách a na Hrách v Brazílii budou patřit k největším nadějím českého týmu. "Výsledky jsou zavazující. Směrem k olympiádě v Riu se od nás hodně očekává, což může být ošidné, ale já věřím, že pokud budou všichni v srpnu zdraví, tak to dopadne dobře a medaile by měla v Riu cinknout," uvedl předseda Českého svazu kanoistů Jan Boháč.

Anketa o nejlepšího sportovce Českého svazu kanoistiky:

Kanoista roku 2015: 1. Prskavec (vodní slalom), 2. Martin Fuksa (rychlostní kanoistika), 3. Kateřina Kudějová (vodní slalom).

Týmy: 1. Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba (K4, rychlostní kanoistika), 2. Jiří Prskavec, Vavřinec Hradilek, Ondřej Tunka (K1, hlídky), 3. Kateřina Kudějová, Štěpánka Hilgertová, Veronika Vojtová (K1, hlídky).

Junioři: 1. Martina Satková (vodní slalom, sjezd), 2. Václav Chaloupka (vodní slalom), 3. Adam Neubert (sjezd).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články