Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Místo roušek sport? Pomoci rozpohybovat společnost má iniciativa Za zdravé Česko

Zhruba sedm a půl tisíce velkých i menších závodů, na milion a dvě stě tisíc účastníků. Běžecké, cyklistické a mnohé další akce žijí v nejistotě. Řada z nich byla přesunuta na léto či podzim, ale jejich pořadatelé nevědí, zda je vůbec uspořádají. Výzva Za zdravé Česko chce zapůsobit na vládu, aby podmínky pro pořádání masových sportovních podniků vyjasnila a umožnila jejich konání. Pod iniciativu se podepsalo více než 2500 lidí včetně řady lékařů. Tento i ostatní rozhovory najdete také v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Tématem příštího vydání Studia ČT sport bude živobytí sportovců jakožto OSVČ v čase koronavirovém.

zdroj: ISIFA/LN

"Všichni jsme v kritické situaci, pravidla nám neumožňují pořádat akce. Je to velká nejistota a pro spolky také velký ekonomický problém. Domluvili jsme se s těmi největšími pořadateli sportovních událostí a přidali se i menší," prohlásil jeden z iniciátorů výzvy Marek Tesař.

Po iniciativou jsou podepsáni organizátoři sportovních akcí pro veřejnost včetně běžeckých seriálů RunCzech, RunTour, Běhej lesy nebo Jizerské padesátky, která má i letní variantu. "Jsou tam desítky a stovky malých závodů, kde je počet startjících 200 nebo 300 osob. Je to i orientační běh, plavání, triatlon..." vypočítával Tesař.

Cílem je zapůsobit na vládu, aby udělala ve věci včas jasno a organizátoři mohli pokračovat v klidu v plánování. "Chceme postupné kroky, aby se to teď navýšilo na 300 lidí, v létě na 500 lidí a na podzim by bylo možné realizovat i velké akce," zdůraznil Tesař, který se chystá na jednání s ministerstvem zdravotnictví i ministerstvem průmyslu a obchodu.

Ve hře jsou nemalé finanční částky

Na pořadatelství masových akcí je napojena řada firem, například dodavatelé časomíry, výrobci medailí a cen, sportovní, oděvní a potravinářský průmysl. Iniciátoři výzvy odhadují, že v souvislosti s událostmi jde až o 200 tisíc pracovních příležitostí a miliardovou částku.

Je nám líto, video expirovalo.
Iniciativa Za zdravé Česko tématem Studia ČT sport

"Ekonomický dopad na společnost je poměrně výrazný. I proto bychom rádi mluvili i s lidmi z ministerstva průmyslu a obchodu. Nežehráme, že chceme nějakou finanční injekci, ale potřebujeme začít pořádat akce, na které jsou navázaní partneři," dodal Tesař.

Jednou z postižených akcí může být i podzimní 25. ročník ČT Author Cupu, který by se za současných podmínek odjet nemohl. "Spouštíme prezenci v dubnu a závod se organizuje, jako kdyby koronavirus nebyl. Bez podmínek nelze dále nic předjímat," varoval pořadatel závodu Pavel Hůza.

"Pro nás, pro naše partnery i pro veřejnost je důležité, aby se odjel alespoň v nějaké formě. Máme limit 3500, který pravděpodobně nenaplníme," dodal Hůza.

Zatím vláda podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly počítá s tím, že v létě budou hromadné akce zhruba do 200 lidí. Například běhů seriálu RunTour, který má od 20. června do 15. srpna naplánované zastávky v Ostravě, Brně, Českých Budějovicích a Olomouci, se na různých trasách účastní přes tisícovku lidí.

Nejlepší prevencí sport

Pod iniciativou jsou podepsáni mimo jiné předseda České stomatologické komory Roman Šmucler či kardiochirurg Jan Pirk. "Vláda pomalu, ale jistě chápe, že statisíce mrtvých se nekonaly. Že ta opatření už nejsou namístě a mělo by se pokračovat v rozvolňování. Abychom letní prázdniny strávili tak, jak jsme zvyklí," podtrhl Pirk.

Pořadatelé argumentují, že se jejich závodů účastní především lidé v dobré fyzické kondici, což snižuje riziko nákazy koronavirem. Na tratích podle nich nebývají lidé v těsnějším kontaktu než na někdy přelidněných cyklostezkách nebo v hobbymarketech. "Lidé se mají hýbat a pohybovat se na čerstvém vzduchu spíše než v halách," dodal Pirk.

S tím souhlasí i Šmucler. "Nejlepší prevencí nejsou roušky, ale sport. Pohybovat se, nemít nadváhu, mít správnou výši krevního tlaku. Pak to onemocnění snadno zvládneme," doplnil.

Iniciátoři výzvy tvrdí, že jsou schopni dodržet zpřísněná hygienická opatření. Týká se to především zázemí, kde se účastníci shlukují. "Jednak je to zpřísnění standardní hygieny, a to jak v zázemí, tak i na občerstvovacích stanicích, ale především organizování pohybu závodníků. Omezení počtu závodníků v uzavřených prostorách zázemí, výhradně bezhotovostní platby a třeba i zrušení vyhlašování vítězů," uvedl Václav Skřivánek, ředitel závodů RunCzech.

Vznikne asociace zastřešující pořadatele?

Zatímco řada profesí je sdružena do asociací, které mohou snadno komunikovat s vládními úřady, pořadatelé větších či menších sportovních akcí tuto možnost nemají. Je možné, že se iniciativa stane jakousi protoplatformou, která bude moci hájit zájmy organizátorů i do budoucna.

"Z rozhovorů s organizátory slyším potřebu něco podobného mít, aby se v podobných případech segmentu někdo zastal. Sport pro všechny, respektive pořádání závodů pro širokou veřejnost, tohle zastání nemá. Výzvy už jsou," nastínil možný budoucí vývoj Tesař.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články