Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Ministerstvo nechce vyplatit dotace na sportoviště, ČUS s rozhodnutím nesouhlasí

Sportovním klubům a tělovýchovným jednotám hrozí problémy s financováním provozu a údržby sportovních zařízení. Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Stanislav Štech totiž zrušil dotační program, který je na to určen. Česká unie sportu (ČUS) to odmítá a považuje za nezbytné, aby byl program vypsán znovu. Mělo se v něm rozdělit 250 milionů korun.

Valná hromada České unie sportu
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Ministr zrušení programu zdůvodnil zjištěním zásadních rozporů již při samotném vyhlášení programu, kvůli kterým nemohly být spravedlivě vypočteny přidělené dotace.

"Protože ani požadavek rovného přístupu ke všem žadatelům o dotaci nemohl být v tomto programu naplněn, nezbývá ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy než shora označený dotační program zrušit a nenárokové dotace za této situace a na základě vadného vyhlášení nerozdělit," doplnilo ministerstvo.

Česká unie sportu varuje, že toto rozhodnutí vážně ohrožuje tělovýchovné jednoty a kluby. "Stovky vlastníků a nájemců sportovišť se dostávají do neřešitelné existenční situace. Nemají na úhrady i několik měsíců odkládaných faktur. Je naprosto nutné, aby byl program vypsán znovu. Nedokážu si představit, že ho MŠMT pro tento rok zruší bez náhrady," uvedl místopředseda ČUS Marek Hájek.

Prostřednictvím ČUS měly finanční prostředky přijít více než šesti stovkám sportovních subjektů, mnohem více jich ještě žádalo prostřednictvím sportovních svazů a dalších střešních organizací. Může se jednat až o statisícové částky. Například TJ Bohemians Praha měla obdržet 510 tisíc korun.

"Vnímáme to jako kudlu do zad. Plánovali jsme tuhle částku využít na vytápění našich sportovních objektů, v Praze máme tři velké areály," uvedl zástupce této jednoty Richard Šach.

Peníze na provoz a údržbu sportovišť měly být původně vypláceny v březnu, ale tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová výplatu peněz mimo jiné v souvislosti s dotační kauzou pozastavila. Po několika měsících čekání nyní ministerstvo program zrušilo. ČUS kvůli tomu napsala dopis ministru Štechovi.

"Žádáme také o sdělení, jaká opatření byla nebo budou z těchto pochybení v úřadě vyvozena. Není možné, aby ministerstvo odvádělo takto neodbornou práci. Nejde přece program vypsat, pak se několik měsíců k němu nevyjadřovat, a najednou ho v září zrušit," doplnil Hájek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články