Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Meldonium i v českém sportu. Pozitivní test má zápasník Novák

Praha - Vlna pozitivních testů na meldonium zasáhla i český sport. Na látku, která je od ledna ve sportu zakázána, byl pozitivně testován zápasník Petr Novák. Obří počet pozitivních testů na meldonium byl doposud zaznamenán zvláště v Rusku a státech bývalého Sovětského svazu, a to i u takových hvězd, jako je Maria Šarapovová.

Zápasník Petr Novák
zdroj: ČTK autor: Ladislav Adámek

Podle serveru iDnes.cz jeho pozitivní test potvrdil tiskový mluvčí Českého svazu zápasu Petr Vurbs. "Byl to mimosoutěžní odběr při soustředění reprezentace v přípravě na olympijské kvalifikace," uvedl.

Osmadvacetiletý Novák soutěží v kategorii do 75 kilogramů a jeho nejlepším výsledkem je 11. místo z mistrovství světa v Taškentu před dvěma lety. Na olympiádě ale odchovanec Spartaku Chrastava a v současnosti zápasník Jiskry Havlíčkův Brod ještě nestartoval.

Přesto měl Novák šanci startovat i na hrách v Riu. "Petr byl jedním z těch, kteří měli šanci bojovat o účast v Riu de Janeiru. Nedávným poraněním lokte se jeho vyhlídky zmenšily, byť se počítalo, že by mohl stihnout poslední z kvalifikačních turnajů," sdělil dále pro iDnes.cz mluvčí svazu zápasníků Vurbs.

Novák se k užití meldonia přiznal, uvedl však, že látku neužíval pravidelně, ale jen pro vyléčení chřipky. "Lék, ve kterém je meldonium obsaženo, mi byl doporučen už při loňských Evropských hrách v Baku jako ochrana srdce ve chvíli, kdy jsem u sebe pociťoval přicházející chřipku, ale potřeboval jsem naplno trénovat před soutěží," řekl Novák.

Je nám líto, video expirovalo.
Meldonium pomáhá zvyšovat výkonnost, říká Polák z Antidopingového výboru

Nejednalo se o vědomý doping, hájí se Novák

"Nikdy jsem jej neužíval pravidelně, ale v prosinci loňského roku, když jsem se připravoval na lednové soutěže, jsem jej opět užíval během chřipky," dodal český zápasník.

Meldonium patří do skupiny dopingových látek, za jejichž zneužití hrozí až čtyřletý zákaz startů. "Osobně mě na celé záležitosti mrzí nejen to, že se mi rozplynul olympijský sen a dost možná to bude konec celé mojí kariéry, ale také špatné světlo, které to vrhá na mou osobu i zápas jako sport. Nejednalo se přitom v žádném případě o jakýkoliv vědomý doping," dodal Novák s tím, že o zařazení meldonia na seznam zakázaných látek neměl dostatek informací. 

Jako první potvrdil pozitivní vzorek meldonia v českém sportu Michal Polák z Antidopingového výboru, Nováka zřejmě čeká trest na čtyři roky. "Meldonium je ve skupině těžších dopingových látek. Tam je sazba čtyři roky," doplnil.

Meldonium pomáhá regeneraci a okysličení, látka může v těle zůstat měsíce

Světová antidopingová agentura WADA zařadila meldonium na seznam zakázaných látek od 1. ledna. Jde o antiischemický lék, který se primárně používá na zlepšení krevního oběhu. Sportovci látku užívali ke zvýšení výkonu, protože buňkám umožňuje kompenzovat nedostatek kyslíku při fyzickém zatížení.

K nejznámějším sportovcům, kteří neprošli testem na meldonium, patří ruská tenistka Maria Šarapovová, plavkyně Julija Jefimovová či rychlobruslaři Semjon Jelistratov a Pavel Kuližnikov. Z dalších zemí měla pozitivní výsledek testu například běžkyně Abeba Aregawiová ze Švédska.

Přestože sportovci o zákazu meldonia věděli už od září loňského roku a zákaz platí od ledna, stále se objevují nové případy pozitivních testů. Sportovci se přitom často brání tím, že meldonium od loňska neužívali.

Podle výrobce meldonia se tak děje proto, že látka může zůstávat v těle i několik měsíců. "Než úplně z těla vymizí, může trvat několik měsíců. Záleží na spoustě faktorů, jako je dávkování, doba užívání či druhy vzorků (krve nebo moči) použitých k odhalení látky," sdělila mluvčí firmy Grindeks.

Zdroj
ČT sport, ČTK, iDNES

Hlavní zprávy

Nejčtenější články