Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Medaile pro Hudce po 84 letech? Nadšenci žádají o nápravu nespravedlnosti

Paříž/Praha - Slavný český gymnasta Alois Hudec vybojoval na mistrovství světa v roce 1931 v Paříži zlatou medaili, ale nikdy ji nedostal kvůli zákazu Francie vyvážet zlato. Skupina českých sportovních nadšenců proto poslala před několika týdny francouzské i mezinárodní gymnastické federaci dopis, v němž žádá o nápravu této nespravedlnosti. Dosud však nepřišla žádná odpověď.

Alois Hudec
zdroj: ČTK

Tehdy třiadvacetiletý Hudec získal zlatou medaili ve víceboji a slavil vítězství i na kruzích, bradlech, hrazdě a ve šplhu. "Osoba pověřená předáním medaile uvedla, že Národní banka zakázala vývoz zlata a že medaili ze zlata a čtyři medaile ze stříbra dodají později. Ale nikdy se tak nestalo," napsal gymnasta ve svém deníku.

Žádost o posmrtné zaslání jeho medailí do Česka nyní podpořila i sedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská.

Hudec (1908-1997) začal se sportem v Sokole Račice. Na olympijských hrách v Berlíně v roce 1936 zvítězil ve cvičení na kruzích, jeho mistrovským kouskem byl rozpor střemhlav. Další zlaté medaile získal na MS v Budapešti 1934 a v Praze 1938. Druhá světová válka jeho kariéru přerušila a definitivně se závoděním skončil v roce 1947. Po završení aktivní kariéry se věnoval cvičitelské a trenérské práci.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články