Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

ME judistů se zúčastní osm Čechů, Krpálek chce medaili

Nymburk - Osm českých judistů vyrazí na mistrovství Evropy v Budapešti, které o posledním dubnovém víkendu obstará první vrchol letošní sezony. Největší naděje Češi upínají k Lukáši Krpálkovi, který si ve váze do 100 kilogramů dělá medailové ambice. "Po devátém, sedmém a pátém místě to letos snad už prolomím a dostanu se na bednu," přál si Krpálek. Mužský tým se po osmnáctileté odmlce a vůbec poprvé v novém formátu také představí v pětičlenné soutěži družstev.

Vítězný Lukáš Krpálek
zdroj: Vít Chalupa

V soutěžích jednotlivců se také představí Pavel Petřikov v nejnižší váze do 60 kg, David Pulkrábek a Václav Sedmidubský (oba do 73 kg). Jaromír Ježek, bronzový medailista z ME z roku 2011 ve váze do 73 kg, letos bude nastupovat ve vyšší váhové kategorii do 81 kg, v níž mu bude sekundovat také Jaromír Musil. Váhu od 90 kg obsadí Alexander Jurečka a Michal Horák stejně jako Krpálek zkusí obstát ve "stovce". Soutěže žen zůstanou bez české účasti.

Češi jsou zvědaví, jak obstojí v týmové soutěži. V ní naposledy startovali v roce 1995 při šampionátu v Trnavě, kdy družstva ještě měla vlastní šampionát a bojovalo se v sedmi váhových kategoriích. Teď český soubor úplně poprvé vyrukuje v pětičlenné soutěži. Ta se letos uskuteční teprve potřetí a v neděli zakončí víkendový šampionát. Český tým nasadí Petřikova (ve váze do 66 kg), Sedmidubského (do 73 kg), Musila, nebo Ježka (do 81 kg), Jurečku (do 90 kg) a Krpálka (nad 90 kg).

"Jsme rádi, že po dlouhé době můžeme jít do týmové soutěže. Samozřejmě budeme patřit k outsiderům a těžko se můžeme rovnat výběrům Ruska nebo Francie, ale klidně můžeme někoho zaskočit. Je to dost nečitelná soutěž, kde se nedají vyloučit ani senzace," uvedl Lacina. Samotní judisté se prý týmového klání nemůžou dočkat. "Týmové soutěže mám moc rád. Je super, že se poprvé představíme i na velké reprezentační akci. Nemáme špatný mančaft a třeba překvapíme," uvedl Krpálek.

Ježek se těší, že judisté na chvíli zažijí atmosféru podobnou tenisovému Davis Cupu. "Bude to mít náboj, hecneme se, poprvé se dohromady popereme za Českou republiku. Navíc je dobré znamení, že Češi nemají jednoho nebo dva špičkové judisty, ale dokážeme sestavit vyrovnaný tým v pěti lidech. Družstva jsou totální loterie, třeba budeme mít kliku při losu a blýskneme se," řekl Ježek, dvojnásobný účastník olympiády a bronzový medailista z ME 2011.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články