Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Maracaná půl roku od olympiády: Slavný stadion se topí v dluzích a je bez proudu

Rio de Janeiro - Jeden z nejslavnějších stadionů na světě, který hrál hlavní roli během loňských Her v Riu, se ponořil do tmy. Ochozy na Maracaná jsou více než půl roku od konce olympiády zdevastované a poslední dva týdny navíc i bez elektřiny. Důvodem jsou nezaplacené účty ve výši tří milionů realů (téměř 24 milionů korun).

Sport
zdroj: ČT4

Za elektřinu dluží od loňského října 1,7 milionu realů organizátoři loňských olympijských her, jejichž zahajovací a závěrečný ceremoniál se konal na Maracaná. Zbylý dluh má na svědomí současný majitel stadionu, konsorcium v čele se stavební firmou Odebrecht. Pořadatelé olympiády podle energetické společnosti Light o svém dluhu jednají.

Na stadionu, který hostil i fotbalové finále mistrovství světa 2014, chybí podle zpravodaje CNN zhruba 10 procent sedadel, tedy přibližně 7800 míst. Řada zařízení je navíc poničená. "Jsou poškozené věci, které lze vidět na povrchu, třeba sedačky a tráva," uvedl Daelcio de Freitas, mluvčí firmy Maracana SA, která je zodpovědná za údržbu stadionu.

Sport
zdroj: ČT4

"Avšak to, co je nejvíce znepokojující, je bezpečnost lidí, kteří na Maracaná přicházejí. Potřebujeme se ujistit, že není poškozená i střecha," dodal. Proslulý stadion prošel rekonstrukcí před MS 2014, dosud poslední akcí na stadionu byl prosincový charitativní zápas brazilské fotbalové legendy Zica.

"(Připouštíme), že musíme provést některé úpravy. Víme, že je to naše povinnost, ale tyto věci nezajistí funkčnost stadionu," prohlásil mluvčí projektu Rio 2016 Mario Andrada. Jeho tým nyní vyjednává o splacení více než půl milionu dolarů, tedy něco přes polovinu dluhů za elektřinu.

Zdroj
ČT sport, ČTK, CNN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články