Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Letošního závodu z Francie do Brazílie se účastní i český jachtař

Brno/La Rochelle - Sólový jachtařský závod Transat 6,50 z Francie do Brazílie bude letos mít i českou účast. Milan Koláček se pokusí překonat Atlantický oceán na 6,5 metru dlouhém závodním speciálu. Náročný závod byl pro něj výzvou už několik let. Odříznut od komunikace s pevninou se bude muset spolehnout jen na vlastní síly, loď a počasí. Závod startuje dnes z francouzského La Rochelle.

Loď Gaben – Follow Me zkonstruoval Milan před dvěma lety. Jedná se o karbonový speciál, na jehož výrobu byly použity technologie a materiály běžné například při výrobě monopostů Formule 1 nebo v leteckém průmyslu. V lodním stavitelství jde o nejlepší možné materiály a technologie. Práci s těmito materiály Koláček studoval v loděnici Cookson Boats na Novém Zélandu.

Transat 6,50
Jedná se o sólový závod z Francie do Brazílie dlouhý 4 200 Nm (cca 8 000 km). První etapa vyráží z La Rochelle na květinový ostrov Madeira. Tato etapa by měla trvat asi týden. Z Madeiry (Funchal) odstartuje druhá etapa závodu, která míří do brazilského Salvadoru de Bahia. Druhá etapa závodu trvá kolem 20 dní. V kategorii sériových jachet se v této regatě dokázal prosadit náš jachtař David Křížek, který doplul v roce 2007 na 3. místě. Milan Koláček bude prvním a jediným Čechem, který bude závodit v kategorii prototypů, která je královskou kategorií v Classe Mini.

Classe Mini
V této třídě závodí 6,5 metru dlouhé závodní speciály. Závody třídy se jezdí na západním pobřeží Evropy a ve Středomoří. Závody jsou sólové a doublehanded (dva členové posádky). Jachty jsou konstruovány pro závody na oceánu a pro plavbu přes Atlantik. Jsou rozděleny na sériově vyráběné a na prototypy, které jsou technicky složitější a dosahují vyšších výkonů. Classe Mini je vstupní branou do světového oceánského jachtingu. Největší hvězdy světového sólového jachtingu se rekrutují právě ze závodníků Classe Mini.

Milan se se svým týmem připravoval na Transat 6,50 ve Francii, kam se přestěhoval už loni, aby projektu věnoval naprosté maximum. Samotnému Transatu předchází tvrdá příprava v podobě tréninků na vodě, fyzické a psychické přípravy a v neposlední řadě spolupráce s výživovými či spánkovými specialisty.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články