Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Legendární Taylor se vítězného loučení nedočkal, mistrovství světa v šipkách ovládl Cross

Byl to souboj dvou Angličanů a dvou generací. Na jedné straně legendární Phil Taylor, šestnáctinásobný světový šampion, který v sedmapadesáti letech končil kariéru. Na druhé Robb Cross, jenž začal profesionální kariéru teprve loni a do finále mistrovství světa se dostal poprvé v kariéře. Z výhry se nakonec radoval o třicet let mladší Cross, který legendu šipek porazil ve finále 7:2.

Rob Cross s trofejí pro mistra světa v šipkách
zdroj: ČTK/AP/ autor: Steven Paston

Taylor v minulosti dokázal vyhrát MS osmkrát za sebou (1995-2002), poslední titul získal před pěti lety. Pak se ještě dvakrát probojoval do finále, ani pondělní porážka mu ale dobrou náladu nesebrala. "Dělal jsem, co jsem mohl, ale on hrál stejně nelítostně jako já před 25 lety. Ale i tak jsem prožil fantastickou kariéru," řekl.

Cross v semifinále vyřadil nizozemského obhájce titulu Michaela van Gerwena v nesmírně dramatickém utkání, které diváci v zaplněném hledišti Alexandra Palace sledovali se zatajeným dechem. Ani finálové výhře nad nejúspěšnějším hráčem historie Taylorem nemohl uvěřit.

"Narodil jsem se v roce 1990, kdy on získal první titul. Před patnácti lety jsem snil o tom, že si s ním někdy zahraju," prohlásil nový mistr světa, který při slavnostním ceremoniálu pozval poraženého soupeře, aby spolu s ním pozvedl vítěznou trofej.

Cross za titul získal 450 000 eur (11,5 milionu korun). Taylor si během třicetileté kariéry šipkami vydělal přes osm milionů eur (207 milionů korun). Nyní se po něm bude jmenovat trofej pro vítěze turnaje World Matchplay, který je nejvýznamnější šipkařskou akcí po MS. I tu Taylor dokázal vyhrát šestnáctkrát.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články