Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Legendární potápěčka Molčanovová zůstane pod hladinou

Madrid/Moskva - Jedna z nejoceňovanějších potápěček na světě Natalia Molčanovová je po smrti. Na Twitteru to napsal rodinný přítel. V neděli se nositelka několika světových rekordů ve freedivingu nevrátila z ponoru u pobřeží Španělska u ostrova Formentera. Zkoušela zde 40metrový ponor bez ploutví, když ji vtáhl silný podmořský vír.

Natalia Molčanovová
zdroj: ČT24

Třiapadesátiletá Molčanovová byla ve své disciplině legendou, je držitelkou 41 světových rekordů a 23 titulů mistryně světa. Byla schopna zadržet dech na devět minut a spustit se do hloubky kolem sta metrů. Nešťastná příhoda zkušenou sportovkyni zastihla při skupinovém potápění bez přístrojů do hloubky 40 metrů. Podle informace ruské Federace nádechového potápění se z nejasných příčin oddělila od ostatních potápěčů. Pravděpodobně se stala obětí silných proudů. Záchranáři po ní marně pátrají už třetí den, naděje na její záchranu je údajně už mizivá.

Nádechové potápění (free-diving) je sportovní disciplína, při níž se plavci potápějí bez dýchacích přístrojů, jen se zásobou vzduchu v plicích. Molčanovová je v tomto sportovním odvětví považována za historicky nejlepší na světě.

Potápěččina rodina se už nadějí na její přežití vzdala, uvádějí ruská média. Její syn Alexej Molčanov, který je sám držitelem čtyř světových titulů, smířeně konstatoval: "Asi zůstane pod hladinou. Myslím, že by byla spokojená." Právě Molčanov vytvořil speciální potápěčský oblek, který měla jeho matka nejraději a měla jej na sobě i při osudném ponoru. Ploutve neměla a kolem krku měla uvázené jen kilovou zátěž. Podle Molčanova nešlo o skutečnou výzvu, ale o výlet se třemi přáteli.

Zdroj
ČT24, ČTK, Bild

Hlavní zprávy

Nejčtenější články