Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Kudějová má bronz, v deblkanoích obsadili Češi druhé a třetí místo

Praha - Je to nejúspěšnější závod Světového poháru v historii českého vodního slalomu. Češi navázali na úspěšnou sobotu, kdy skončili vítězstvím domácích všechny tři idnividuální závody. Kateřina Kudějová získala ve finále kajakářek na Světovém poháru v Praze bronz, Štěpánka Hilgertová dojela šestá. Úvodní díl seriálu na kanálu v Troji vyhrála Němka Jasmin Schornbergová. Ze třech českých posádek deblkanoistů vybojovali medaile dvě z nich. Za vítěznými Francouzi skončili druzí Ondřej Karlovský a Jakub Jáně, třetí Jonáš Kašpar a Marek Šindler. Zvítězili Francouzi Gauthier Klauss a Matthieu Péché.

Kudějová si v úvodním dílu SP zopakovala třetí místo z nedávného mistrovství Evropy. Ve finále zajela pětadvacetiletá kajakářka čistou jízdu a nestačila pouze na dvě světové šampionky. Zvítězila Němka Jasmin Schornbergová o 13 setin sekundy před Australankou Jessicou Foxovou, Kudějová ztratila na vítězku sekundu a 12 setin.

"Jsem ráda, že to je další bedna, ale popravdě jsem před závodem trochu myslela na lepší umístění. Ale dělala jsem ve finále chyby, tak to asi ani lepší být nemohlo," řekla Kudějová. "Podjela jsem nějaké protivody. Možná jsem si to zbytečně moc hlídala, takže nějaké desetinky jsem tam postupně nachytala," uvedla.

Hilgertovou trápilo bolavé rameno

Kudějovou mohla z pódia odsunout Němka Ricarda Funková. Vítězka semifinále předvedla nejrychlejší finálovou jízdu, ale dotek na šestnácté brance ji srazil na čtvrté místo o 77 setin za domácí závodnici. Dvojnásobná olympijská vítězka Štěpánka Hilgertová obsadila šesté místo, přestože se v posledních týdnech trápí s bolavým ramenem. Proto vynechá další dva závody Světového poháru o příštích víkendech.

"Ve finále jsem do toho dala všechno. Ale jak jsem do toho bušila víc než v semifinále, tak jsem místy nejela s takovým citem a někde mi to neklouzalo tak pěkně. Takže jízda byla o něco pomalejší a v cíli jsem věděla, že to na medaili asi stačit nebude," řekla Hilgertová. "Ale není to nějaká zásadní nespokojenost, věděla jsem, že to bude natěsno," komentovala odstup jedné sekundy a tří desetin od medaile.

Vyrovnaní deblkanoisté

V semifinále deblkanoí byli nejrychlejší Tomáš Koplík a Jakub Vrzáň, boj o medaile jim ale nevyšel a skončili devátí. Karlovský s Jáněm jeli absolutně nejrychlejší jízdu, ale připsali si dvě trestné sekundy. Na stupně vítězů ve Světovém poháru se dostali poprvé v kariéře. Kašpar se Šindlerem za nimi na třetím místě zaostali o dvě desetiny.

"Mysleli jsme na vítězství, když jsme to včera viděli, jak všichni vyhrávali. Nakonec je to náš první velký výsledek ve Světovém poháru, tak jsme rádi, snad to ještě bude dál gradovat," řekl Karlovský. "Šťouch" dal Jáně na deváté brance. "Takový lehký horní rukou, zbytečný, nijak jsme si v času nepomohli, to mě zamrzelo," uvedl. Od té doby dvojice riskovala. "Chtěli jsme to napravit, což se povedlo," řekl Jáně.

Trestné dvě sekundy měli i Kašpar se Šindlerem, jinak by skončili druzí. "Pořád se s klukama popichujeme, vždyť máme stejného trenéra, jezdíme na stejném typu lodi, všechny tréninky absolvujeme spolu, takže to nejde jinak, že jsme úplně maximálně vyrovnaní," komentoval to Šindler. "Ale kde jinde získat medaili než tady, kde to známe," shodli se svěřenci Ondřeje Štěpánka, bývalého úspěšného deblkanoisty.

Deblkanoisté jsou známí tím, že se jim často daří v kvalifikacích a semifinále, ale boj o medaili oběma posádkám vyšel poprvé. "Jsme rádi, že to bylo zrovna doma," uvedl Kašpar. "Ale je začátek sezony a důležité to bude na konci roku po mistrovství světa v Londýně," řekl Kašpar k vrcholu sezony, kde se pojede o olympijská místa a bonusové nominační body do Ria.

Medaile v každé kategorii

Medailovou sbírku ve finálových jízdách hlídek rozšířili ještě kajakářky o zlato a deblkanoisté o stříbro. Celková bilance víkendu tak v individuálních kategoriích zní tři zlaté medaile, jedna stříbrná a dvě bronzové, hlídky přidaly tři zlata a dvě stříbra. Naplnilo se odvážné přání šéfa organizačního výboru Jiřího Rohana o medaili v každé kategorii.

Výsledky závodu SP ve vodním slalomu v Praze

Muži:

C2: 1. Klauss, Péché (Fr.) 98,60 (0), 2. Karlovský, J. Jáně -1,09 (2), 3. Kašpar, Šindler -1,29 (2), ...9. Koplík, Vrzáň (všichni ČR) -7,68 (2).

3xC2: 1. Polsko 115,52 (2), 2. ČR (Karlovský, J. Jáně/Kašpar, Šindler/ Koplík, Vrzáň) -1,72 (2), 3. Německo -5,22 (4).

Ženy:

K1: 1. Schornbergová (Něm.) 98,03 (0), 2. Foxová (Austr.) -0,13 (0), 3. Kudějová -1,12 (0), ...6. Š. Hilgertová -2,46 (0), v semifinále 12. Vojtová, 14. Galušková (všechny ČR).

3xK1: 1. ČR (Galušková, Kudějová, Hilgertová) 115,23 (2), 2. Slovinsko -4,48 (4), 3. Austrálie -7,01 (0).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články