Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Krpálek se letos úspěšně vrátil na tatami, byť byl na MS bez medaile

Praha - Sezonu druhých míst zažil český judista Lukáš Krpálek. Stříbrnou medaili vybojoval na Grand Slamu v Abú Zabí, na Evropských hrách v Baku i na turnaji Masters v Rabatu. Na pozici světové dvojky se také momentálně nachází. "Snažím se vždycky si z celé sezony něco vzít, abych byl co nejlépe připravený na tu následující," uvedl Krpálek, jedna z medailových nadějí české výpravy pro olympijské Rio 2016.

Je nám líto, video expirovalo.
Hodnocení sezony pohledem Lukáše Krpálka

Start sezony byl pro něho přitom ve znamení dvouměsíčního výpadku, který byl důsledkem operace kolene a nutné rekonvalescence po tomto zákroku. "Myslím, že jsem se vrátil v docela dobré formě, hned jsem začal sbírat medaile na velkých turnajích," míní Krpálek.

Jedinou kaňkou na jinak povedené sezoně bylo vystoupení na mistrovství světa v Astaně. Krpálek se zde od úvodních kol trápil, přesto došel do semifinále. V něm nestačil na Němce Karla-Richarda Freye a v následném boji o bronz podlehl jeho krajanovi Dimitrimu Petersovi. Z Astany si tak obhájce titulu ve váze do 100 kg odvezl "jen" páté místo.

Krpálek se na Folimance učil od legendy jihokorejského juda

Dvě stovky judistů, mezi nimi i Lukáš Krpálek, se zapojily do čtyřdenního soustředění v hale na Folimance, které vedl Jihokorejec Čon Ki-jong, olympijský vítěz z Atlanty, trojnásobný mistr světa a nyní lektor Mezinárodní federace juda. Obsahem semináře pro české olympijské naděje byla především výuka kumi katy, tedy základního úchopu vestoje za límec a za rukáv kimona.

"Reprezentantům by to mělo pomoci dodat další impulz. Někdo si z toho vezme něco pro své útočné judo, ale také nám to pomůže lépe pochopit asijské judo a zejména boj korejských závodníků, se kterými prohráváme," vysvětlil místopředseda Českého svazu juda Petr Smolík.

Je nám líto, video expirovalo.
Čon Ki-jong se v semináři zaměřil na výuku kumi katy

"Když jsem před lety ukončil kariéru, tak jsem se rozhodl, že vytvořím výukové DVD. Pak jsem začal objíždět země jako Španělsko, Dánsko, Anglii, Tchaj-wan, Hongkong a dělám tyto semináře. A jsem rád, že jsem mohl mít tento tréninkový kemp i tady v Praze," řekl Čon Ki-jong.
 
"Úroveň juda tu není špatná, ale momentálně je judo po celém světě na velkém vzestupu, proto Češi potřebují svou úroveň zvýšit. Především potřebují zlepšit techniku v kumi katě. To je dnes hodně důležité. Proto jsem tu učil hlavně své nejlepší techniky v boji o úchop. Doufám, že jim to pomůže," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články