Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Krpálek načal sezonu druhým místem na Grand Slam v Paříži

Paříž - V začátku sezony zastihly judistu Lukáše Krpálka problémy se zády, přesto po výpadku v přípravě dokázal na prestižní Grand Slam v Paříži získat druhé místo. V kategorii do 100 kilogramů byl tak blízko obhajobě loňského triumfu. V poslední vteřině zápasu ale podlehl chvatem čtvrtému muži světového žebříčku Cyrillu Maretovi z Francie.

Judista Lukáš Krpálek
zdroj: ČTK/AP autor: Martin Gregor

Krpálek startoval na turnaji, který má podobnou prestiž jako Wimbledon mezi tenisty, jako nejvýše nasazený. Proto měl v 1. kole volný los. Následně si bez problémů poradil s Kubáncem Josém Armenterosem, kterého porazil před časovým limitem po dvou povedených technikách sumi-gaeši. 

Ve třetím kole se Krpálek nadřel s úřadujícím juniorským mistrem světa Kanaďanem Kylem Reyesem. Nejprve vyrovnal soupeřův náskok 14 sekund před koncem utkání a následně o postupu rozhodl v prodloužení. "Byla to obrovská dřina. Ten kluk je velmi šikovný. Byl to nejtěžší zápas, který jsem tu absolvoval," chválil Krpálek Reyese.

Ve čtvrtfinále porazil domácího Maxima Clementa skvěle provedenou technikou harai-goši, která byla zařazena mezi nejlepší hody turnaje. Semifinálový soupeř Dimitri Peters z Německa kvůli zranění proti Krpálkovi nenastoupil, a tak úřadující mistr Evropy prošel rovnou do finále. 

V něm narazil na domácího favorita Mareta. Vyrovnaný zápas prohrával na tresty za pasivitu, ovšem minutu před koncem se Krpálkovi povedlo soupeře hodit na juko. Francouz se však nedal a v poslední vteřině vyvedl Krpálka z rovnováhy a rovněž skóroval za juko, což mu stačilo k vítězství.

Lukáš Krpálek: "Jsem trochu rozpačitý z průběhu celého finále. Dostal jsem tři poměrně přísné tresty za pasivitu, také jsem mohl místo juka získat vazari. To všechno mělo vliv na to, co se stalo v úplném závěru. Ale tam jsem si to vážně zavařil sám… V Maretův prospěch asi trošku zahrálo domácí prostředí. To se prostě občas  stává."

Druhé místo bere jako další cenný výsledek. "Celkově to nebylo špatné vzhledem k tomu, že jsem měl trochu tréninkové manko a do poslední chvíle jsem nevěděl, jestli do Paříže vůbec pojedu. Začalo mě trápit i druhé koleno, v němž mi prasklo při nácviku jedné nové techniky. Snad to nebude nic vážného," dodal Krpálek, který v Paříži zůstává do středy na tréninkovém kempu.

V kategorii do 60 kilogramů se v sobotu představila dvojice českých reprezentantů. Pavel Petřikov prohrál hned v 1. kole s Peruáncem Juanem Postigosem. David Pulkrábek dvakrát vyhrál, ale pak nestačil na asijského šampiona Boldbaatara Ganbata z Mongolska a skončil na děleném 9. místě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články