Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Krpálek na ME stříbro neobhájí, vypadl v osmifinále

Kazaň - Judista Lukáš Krpálek na mistrovství Evropy neobhájí stříbrnou medaili. Na šampionátu v Kazani sice startoval i přes zranění ramene, ale vypadl už v osmifinále s Grigorim Minaškinem z Estonska. Krpálek tak stále nemá jisté místo mezi nasazenou osmičkou na olympijských hrách v Riu de Janeiro, před turnajem byl šestý v kvalifikačním žebříčku.

Pětadvacetiletý nejlepší český judista byl na předchozích třech evropských mistrovstvích vždy ve finále, tentokrát ho však limitovaly zdravotní problémy a prohrál hned úvodní zápas. Kvůli potížím s ramenem nemohl před ME pořádně trénovat a také při souboji s Minaškinem na něm bylo vidět, že ho rameno bolí.

"Nemohu říct, že by mě to úplně bolelo, ale byl tam hlavně strach, abych si s tím něco neudělal. A to vedlo ke špatnému výkonu," připustil Krpálek. "Snažil jsem se prát tak jako v minulosti, abych ruku tolik nenamáhal. Používat hlavně strhy a prát se na zemi. Ale tím, že jsem tento styl dlouho nedělal, tak jsem se pral špatně," dodal.

Estonec, jemuž patří až 38. příčka v olympijské kvalifikaci, toho využil a povedlo se mu získat wazari. Favorit následně začal tlačit, vydařil se mu chvat, který však rozhodčí ocenili jen jako juko, a donutil soupeře ke třech trestům. Jenže čtvrtý znamenající automaticky prohru už Minaškin nedostal a překvapivou výhru udržel.

"Kluci říkali, že mi rozhodčí mohli dát wazari. Také mohli Estonce více trestat, protože za celý zápas udělal jen dva chvaty. Ale prohrál jsem, což mě štve. Doufám, že se dám do kupy a připravím se na olympiádu, která je nejdůležitější. Budu muset do těch posledních tří měsíců dát všechno," dodal mistr světa z roku 2014. Krpálek obsadil v hmotnostní kategorii do 100 kg dělené deváté místo. Nejlepším Čechem na ME v Kazani se tak stal Jaromír Musil, který byl ve váze do 81 kg sedmý.

Jediné dnešní české vítězství si připsal Michal Horák, který ve váze nad 100 kg v 1. kole porazil Islanďana Thormodura Jonssona. Vyššího a těžšího protivníka udržel na zemi. V osmifinále už ale nestačil na favorizovaného Němce Andrého Breitbartha, který získal wazari a nedal Horákovi šanci zápas zvrátit. Horák i tak získal do olympijské kvalifikace 48 bodů a zvýšil šanci na postup do Ria.

Aktuálně by měl být na první nepostupové příčce a dostal se před Jaromíra Ježka v národní kvótě. "Bylo důležité vyhrát první zápas. Byla to moje první výhra na Evropě. Šel jsem takticky a vyšlo to. Co se týká olympijské kvalifikace, to se ještě uvidí. Teď si dávám tak sedmdesát procent. Jsou tam ještě dva bodované turnaje plus americké mistrovství, kde je také hodně konkurentů," konstatoval Horák. Ve váze do 90 kg při premiéře na seniorském ME neuspěl David Klammert. Mistr Evropy do 23 let prohrál ve 2. kole se Srbem Aleksandarem Kukoljem, když mu dovolil dvě juka.

Mistrovství Evropy v judu v Kazani:

Muži: Do 90 kg: 1. Liparteliani (Gruz.), 2. Tóth (Maď.), 3. Kuczera (Pol.) a Nyman (Švéd.), ...Klammert (ČR) bez umístění,

Do 100 kg: 1. Grol (Niz.), 2. Nikiforov (Belg.), 3. Minaškin (Est.) a Korrel (Niz.), ...9. Krpálek (ČR).

Nad 100 kg: 1. Riner (Fr.), 2. Sasson (Izr.), 3. Matiašvili (Gruz.) a Natea (Rum.), ...9. Horák (ČR).

Ženy:

Do 78 kg: 1. Tcheumeoová (Fr.), 2. Steenhuisová (Niz.), 3. Malzahnová (Něm.) a Powellová (Brit.).

Nad 78 kg: 1. Sayitová (Tur.), 2. Jaromková (Ukr.), 3. Kayaová (Tur.) a Külbsová (Něm.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články