Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kříž medailově navázal na Ondru, v závodě na rychlost bral na MS stříbro

Z dvanáctého místa až ke stříbru. Taková byla cesta sportovního lezce Jana Kříže, který na světovém šampionátu v Hačiodži těsně prošel v závodech na rychlost kvalifikací a nakonec vybojoval druhou nejcennější medaili. Ve finále nestačil na Ludovica Fossaliho z Itálie. Kříž tak navázal na zlato Adama Ondry z obtížnosti, který v tomto závodě skončil na 58. místě a kvalifikoval se do kombinace.

Jan Kříž
zdroj: Jan Benický

"Udělal jsem si osobák časem 7,86, což je na mne celkem dobrý výkon (i když ve srovnání s nejlepšími je to dost pomalé). Velká gratulace stříbrnému krajanovi Janu Křížovi," napsal Ondra na instagramu.

Třiadvacetiletý Kříž postoupil z kvalifikace jako dvanáctý. V osmifinále vyřadil Číňana Lung Cchaa, ve čtvrtfinále zdolal obhájce titulu a světového rekordmana Íránce Rezu Alipúra a v semifinále si poradil s Rusem Stanislavem Kokorinem, který nakonec obhájil bronz. Mezi ženami triumfovala Polka Aleksandra Miroslawová.

"Kdyby mi to někdo řekl před odletem nebo dneska ráno, tak nevěřím. Je neskutečný pocit být mezi nejlepšími na světě. Neskutečný zážitek," řekl Kříž Radiožurnálu. "V posledních pár krocích se mi zamotalo lano, to mě trošku rozhodilo, ale pokračoval jsem dál. Potom mi to ale překáželo i do dohmatování, takže jsem nakonec nesepnul to tlačítko," uvedl. Proto ve finále neměl zapsán čas, nýbrž pád.

Je nám líto, video expirovalo.
Sportovní lezec Kříž vybojoval stříbro na MS v závodě na rychlost

Juniorský mistr světa z roku 2014 Kříž vylepšil loňské osmé místo z šampionátu v Innsbrucku. V rychlosti se postaral o třetí českou medaili z MS po Milanu Benianovi a Liboru Hrozovi, kteří rovněž získali stříbro v letech 1995, respektive 2012. Celková česká bilance je šest zlatých, deset stříbrných a čtyři bronzové medaile.

Při lezení na rychlost zdolávají závodníci na 15 metrů vysoké stěně cestu, která je unifikovaná světovou lezeckou federací. Na olympijské hry v Tokiu, kde bude mít sportovní lezení premiéru, se kvalifikuje šestice nejlepších z kombinace.

Mezi 20 postupujících se Ondra kvalifikoval z druhého místa, lepší součin všech tří disciplín měl pouze japonský mistr světa v boulderingu Tomoa Narasaki. Křížovi postup unikl o dvě příčky. V pondělním semifinále se začne od nuly, osm nejlepších se kvalifikuje do středečního finále.

Mistrovství světa ve sportovním lezení v Hačiodži (Japonsko):

Rychlost: Muži: 1. Fossali (It.) 6,871, 2. Kříž (ČR) pád, 3. Kokorin (Rus.), ...v kvalifikaci 58. Ondra, 85. M. Stráník, 88. Konečný (všichni ČR).

Ženy: 1. Miroslawová (Pol.) 7,129, 2. Ti Niou (Čína) 8,363, 3. Jaubertová (Fr.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články