Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kozelská-Fenclová o vodě v Riu: Nic se nezlepšilo. Nikdy bych se tam nekoupala

Praha – Sliby, chyby. I když pořadatelé prohlašovali, že se špinavou vodou v Riu de Janeiro něco do olympiády udělají, situace zůstává neměnná. Jachtařka Veronika Kozelská-Fenclová místo, kde se v létě pojede regata, vyzkoušela již podruhé a znovu zůstala zklamaná. Čistota se nelepší a olympijská "marína" stále připomíná staveniště. Navíc si česká reprezentantka ještě pořád nezvykla na tamní specifické jachtařské podmínky, na čemž bude muset zapracovat.

Uhynulé ryby v znečištěné vodě v Rio de Janeiru
zdroj: ČTK/AP autor: Silvia Izquierdo

Závodnice třídy Laser Radial se poprvé připravovala v Riu loni v létě, kdy jela předolympijskou regatu. Nyní byla v dějišti Her čtrnáct dní a mimo jiné se zúčastnila tamního otevřeného mistrovství Brazílie. "Za ten necelý půlrok se toho moc nezměnilo. V olympijské maríně trénuje jen pár týmů, protože zázemí tam není vůbec žádné. Jedna mobilní buňka, kde jsou dvě sprchy, dva záchody a to je všechno. Člověk je tam na staveništi," řekla Kozelská-Fenclová.

Voda v zátoce Guanabara zůstává stále špinavá. "Smrdí to v maríně, tam ústí přímo kanalizace, tam je to nejhorší. Na moři to člověk nepozná. Voda má ošklivou barvu. Když prší, plave tam odpadků víc, když neprší, tak míň. Ty různé bakterie a viry, to člověk nevidí. Teď v lednu byla hodně teplá voda, takže tam občas plavala mrtvá rybka. Rozhodně bych se v tom tedy nekoupala. Místní se v tom ale i koupou, což obdivuji," uvedla.

Některým jachtařům přivodila znečištěná voda zdravotní problémy. "Víc lidí mělo různé žaludeční problémy, horečky, jednomu se zanítila nějaká odřenina a museli mu to řezat. Já jsem naštěstí nic neměla. Během závodu se na to ale nedá moc myslet. Hlavně omezujeme kontakt mého pití a jídla s vodou, nemám to v lodi, ale na člunu," přiblížila.

Rio je nebezpečné. Dvě jachtařky okradli

Závodnici se prý už smířili s tím, že se kvalita vody nezlepší. "Je to pořád stejné, jachtaři si na to už zvykli. Nemyslím si, že by se to zlepšilo. Nebude tam plavat pevný odpad, to myslím, že zařídí, to budou sbírat z vody. Ale nějaké věci jako bakterie, viry, co nevidíme, to tam určitě bude dál," prohlásila jachtařka, kterou trénuje manžel Jakub Kozelský.

Rio má také potíže s kriminalitou. "Nám se nic nestalo, ale zrovna dvě jachtařky okradli na jednom z mostů. Říkaly, že nesly tašky, objevil se tam chlap s nožem, tak tašky pustily. My většinou chodíme ve dvou s manželem a nic při sobě nenosíme. Byla jsem i sama běhat a nic se mi nestalo, ale je tam hodně případů okradených," líčila Kozelská-Fenclová.

Veronika Kozelská-Fenclová
zdroj: ISIFA autor: Mark Dadswell

"Myslím, že v Londýně to celkově bylo lepší. Teď se zase objevily další problémy, že je tam nějaký ten vir (zika). Byla bych radši, kdyby to bylo jinde, ale musíme to brát, jak to je," konstatovala.

Zatím jí příliš nevyhovují ani jachtařské podmínky v Riu. "Hodně jsem ztrácela na zaďáky, které mi tam vůbec nejdou. Nevím, proč mi to nesedí. To se musím nějak doučit," řekla. Do Ria se před odletem na samotné Hry vydá ještě dvakrát. "Tři týdny v květnu, další tři v červenci a pak týden a půl až dva týdny před olympiádou," uvedla pětatřicetiletá jachtařka.

Bude obhajovat deváté místo z Londýna. "Fakt to bude těžké, některé holky šly hodně nahoru. Když to bude do desítky, budu moc ráda, a když vylepším výsledek z Londýna, tak to bude super, hlavně na ty české podmínky," řekla. "Medaile? To je z říše snů, protože ty tři holky se tam najdou, které jezdí celé čtyři roky líp," dodala Kozelská-Fenclová, která vyjela dosud jediné české místo v jachtařských soutěžích v Riu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články