Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kordista Jurka si v Madridu zajistil letenku do Tokia

Stejně jako v sobotu fleretista Alexander Choupenitch, i kordista Jakub Jurka si v evropské kvalifikaci šermířů v Madridu vybojoval právo startovat na olympijských hrách v Tokiu. Jurka kvalifikační turnaj ovládl a navázal na svého dědečka, Jaroslava Jurku, dvojnásobného olympionika z let 1976 a 1980.

Jakub Jurka
zdroj: Facebook.com/JakubJurka

Na tokijském turnaji pod pěti kruhy budou mít Češi stejně jako v Riu de Janeiro v roce 2016 dva šermíře. V sobotu v kvalifikaci uspěl fleretista Alexander Choupenitch.

"Je to fantazie. Ještě tomu nemůžu uvěřit," řekl Jurka. "Soutěž byla tak strašně náročná. Takový výkon se stane jednou za život," uvedl.

Jednadvacetiletý Jurka postoupil ze skupiny se čtyřmi výhrami a jednou prohrou. Na úvod play-off zdolal Flavia Giannotteho z Lucemburska a ve čtvrtfinále španělského šermíře Yulena Pereiru, čtyřiadvacátého kordistu světa. "To byl krok k vítězství," podotkl Jurka.

Je nám líto, video expirovalo.
Kordista Jurka pojede na olympijské hry

V semifinále vyřadil Radoslawa Zawrotniaka z Polska. "Třikrát chladnokrevně vyřešil složitou situaci," chválil šéf svazu Oldřich Kubišta. Ve finále Jurka zdolal Švéda Jonathana Svenssona. "Kuba byl na vlně a věřil si. Odpovědnost a blízkost kvalifikace na olympiádu na něj musely vytvářet strašný tlak, ale jeho stroj naskočil a zvládl to bravurně," řekl Kubišta.

Po vítězném zásahu tekly Jurkovi radostí slzy. "Emoce nešly udržet. Je to senzace pro český šerm," radoval se šermíř olomoucké Dukly.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články