Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kordista Jurka: Přechod mezi seniory bude znamenat spoustu práce

Olomouc – Kordista Jakub Jurka je jedním z nejpříjemnějších českých sportovních překvapení. V krátkém sledu se stal mistrem Evropy mezi juniory i soupeři do 23 let. V rozhovoru pro ČT sport popsal Jurka rozdíly mezi oběma kategoriemi, nastínil své plány a pozastavil se i u šermu jakožto předávané rodinné tradice.

Je nám líto, video expirovalo.
Jurka: V rodině se šermuje po čtyři generace, mám to v krvi

Český kordista za sebou má úspěch mezi juniory i závodníky do 23 let. "Moc srovnávat to nejde, jsou to rozdílné kategorie. Starší soupeři jsou mnohem zkušenější, rychlejší, silnější. Navíc jsem mladší než oni a nejezdím tak často na turnaje do 23 let, abych věděl, s kým to vlastně šermuji," popisuje Jurka.

Na stole je nyní postupný přechod mezi seniory. Jurka má s podniky Světového poháru už určitou zkušenost, zatím se ale hlavně od starších soupeřů učí. "Ta výkonnost je nesrovnatelná. I když jsem teď uspěl v seniorské kategorii, je přede mnou velká cesta a spousta práce," říká skromně.

Pokud se bude hodně dařit, mohla by Jurkova cesta vést i na olympijské hry. "Postupový klíč spočívá v pozici na světovém žebříčku, ta druhá cesta vede přes evropskou kvalifikaci. Je to ale mnohem těžší. Jde o jediný závod, který musíte vyhrát," popisuje Jurka.

Šerm má v rodině, jeho děda je dodnes nejúspěšnějším českým a československým kordistou – získal totiž medaili na MS. Jurka jde v jeho stopách. "U nás v rodině se šermuje už po čtyři generace. Byl jsem k tomu vlastně přinucen otcem a dědečkem, je to povinnost v naší rodině. Jsem za to vděčný, že takový sport mohu dělat," říká pokračovatel rodinné tradice.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články