Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Kontroverzní šachista Niemann znovu v problémech, tentokrát nevinně. Soupeř mu ukradl a rozbil krále

Americký šachista Hans Niemann v posledních týdnech čelí obvinění z podvádění. Mistr světa Magnus Carlsen, který celý skandál rozpoutal, proti němu dokonce odmítá hrát. Nyní se devatenáctiletý Niemann znovu dostal do kontroverzí. Mohl za to však jeho soupeř Samuel Sevian, který mu během partie "ukradl" krále.

Hans Niemann
zdroj: Twitter.com/GrandChessTour autor: Lennart Ootes

Kauza Hanse Niemanna začala v září a paradoxně ji odstartovalo vítězství mladého amerického velmistra. Niemann na Sinquefield Cupu v St. Louis porazil s černými figurami Magnuse Carlsena a přerušil tak Norovu dlouhou sérii neprohraných partií. Carlsen posléze na porážku reagoval svým tweetem a odstoupením z turnaje.

Nepřímo tím Niemanna obvinil z podvádění. Případ se od té doby propírá v médiích a vlivný server Chess.com už přišel s analýzou, podle níž Niemann podváděl ve více než stovce on-line partií na internetu. Proti mladému Američanovi už vystoupili i jeho krajané Fabiano Caruana a Hikaru Nakamura.

Mimo jiné i s Caruanou hraje Niemann v těchto dnech na americkém šampionátu. Nejsledovanější partii ale v úterý sehrál proti vrstevníkovi Samuelu Sevianovi. V závěru partie, když Niemann přemýšlel nad svým dalším tahem, najednou Sevian uchopil Niemannova krále a vzal jej ze šachovnice.

Niemann stejně jako všichni diváci i komentátoři reagoval nechápavě. Jeho soupeř figurku několikrát otočil v rukou, načež mu – navíc – zřejmě ulomil korunu. Až poté Niemannova krále vrátil na šachovnici (i když na nesprávné pole). Jeden z komentátorů partie, zasloužilý americký velmistr Yasser Seirawan, reagoval výbuchem smíchu.

Po skončení partie, kterou nakonec s černými figurami hrající Niemann vyhrál a posunul se před závěrečným kolem na dělené páté místo, kontroverzní šachista reagoval na soupeřovu "taktiku". Figura krále byla podle něj "nalomená" a Sevian se ji pouze pokusil (neúspěšně) opravit. Chování svého soka také omlouval a označil ji za nedorozumění.

Americké mistrovství vede před posledním kolem s osmi body Caruana, který už také na průběh partie reagoval. Sevian je stejně jako Niemann na dělené páté pozici.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články