Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Končí Kramnik. Šachista, který sesadil z trůnu Kasparova

Tradiční šachový turnaj ve Wijku aan Zee skončil vítězstvím Magnuse Carlsena a přinesl jedno zásadní oznámení. Rus Vladimir Kramnik oznámil konec profesionální šachové kariéry. Rozhodl se tak prý už několik měsíců před svým rozlučkovým turnajem, ve kterém nakonec obsadil poslední místo. Třiačtyřicetiletý šachista byl čtrnáctým v pořadí klasických mistrů světa v šachu.

Vladimir Kramnik
zdroj: Reuters

Kramnik se stal mistrem světa v roce 2000, když porazil v zápase o titul Garriho Kasparova. Zápas se přitom uskutečnil hlavně proto, že se na něj našel sponzor, Kramnik se tak nemusel do zápasu kvalifikovat sportovní cestou. Černými figurami v Londýně ubránil Kasparovovu převahu ve španělské hře a s bílými byl úspěšnější. Ze čtyř lepších pozic proměnil dvě ve výhru a porazil Kasparova 8,5:6,5.

Byl jedničkou světového žebříčku a titul si udržel i proti vyzyvateli Péteru Lékovi z Maďarska, stejně jako v tzv. sjednocovacím zápase proti Bulharovi Veselinu Topalovovi v roce 2006. Přišel o něj až o rok později v turnaji osmi hráčů, který vyhrál Ind Ánand. Dosáhl i mnoha turnajových úspěchů. Patří mezi vítěze ve Wijku (1998), v Linares (2000, 2003 a 2004) a v Londýně (2011).

Je nejúspěšnějším účastníkem historie svých "domácích" Dortmundských šachových dní, kde vyhrál hlavní velmistrovský turnaj celkem desetkrát. Je držitelem tří týmových a tří individuálních zlatých medailí ze šachových olympiád.

"Šachy jsou jako kulturistika. Ve formě zůstanete, jen když posilujete každý den. A s mozkem je to stejné: Šachy jsou věcí každodenního tréninku."

Garri Kasparov
zdroj: Grandchesstour.org autor: Lennart Ootes

Kramnik se narodil v roce 1975 v Tuapse nedaleko Soči. Několikrát byl i v České republice, v roce 2008 sehrál v Praze zápas s Davidem Navarou, kterého porazil v rapid tempu 5,5:2,5. Z hlediska stylu byl spíš následovníkem taktického a těžko porazitelného Karpova než útočného a výhru za každou cenu hledajícího Kasparova.

Zejména v pozdější době byl ale kritizován, že z opatrnosti remizoval až příliš mnoho partií a že vůbec hrál poměrně málo turnajů. Převratně rozvinul teorii zahájení, jeho schopnost oponovat berlínskou obranou Kasparovově oblíbenému zahájení vedla k tomu, že Grünfeldova indická na dlouho vymizela z repertoáru světové špičky.

Kramnik končí jako sedmý hráč světového žebříčku. Dál se chce účastnit propagačních šachových akcí a příležitostně i turnajů v rapid šachu nebo bleskovém šachu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články