Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Kolouchová zdolala po Kančendženze během dvou měsíců i K2

Do třetice všeho dobrého, po dvou nezdarech to konečně vyšlo. Klára Kolouchová vystoupila jako první česká žena na druhou nejvyšší horu světa K2. Povedlo se jí to dvanáct let po výstupu na Mount Everest.

Klára Kolouchová
zdroj: Klára Kolouchová

Letos zdolala Kolouchová už druhou osmitisícovku. V polovině května byla na třetí nejvyšší hoře světa Kančendženze (8586 metrů nad mořem), na které se před ní ocitli jen tři čeští horolezci.

Na K2, která měří 8611, dosud vystoupilo pět Čechů. Prvním byl Josef Rakoncaj v letech 1983 a 1986. Dalšími českými pokořiteli nebezpečné hory byli Libor Uher (2007), Pavel Bém (2012), Radek Jaroš a Jan Trávníček (oba 2014).

Čtyřicetiletá česká horolezkyně, dříve známá pod dívčím jménem Poláčková, se vypravila na K2 už potřetí. V roce 2016 její výprava skončila předčasně kvůli lavině, která smetla vybavení a zásoby. Loni zastavily Kolouchovou zdravotní potíže.

Tentokrát už uspěla a ve 4:05 pakistánského času stanula na vrcholu po výstupu Abruzziho hřebenem. V osm hodin ráno sestoupila do čtvrtého tábora a pokračuje v cestě zpět. Na vrchol zkoušela vystoupit už před týdnem, ale tehdy se musela vrátit.

"Nejtěžší výstup, který jsem zažila  fyzicky i mentálně. Vyrazili jsme ve čtyři hodiny ráno, byla ještě tma. Pak se začalo rozednívat. Ještě mi to nedochází. Bylo to hodně intenzivní po všech stránkách," popsala jedinečný výkon Kolouchová.

Na K2 se tento měsíc snažila vylézt také expedice Tomáše Petrečka, ale kvůli nepříznivým podmínkám výstup na vrchol vzdala.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články