Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Knapková začala s přípravou na vodě kvůli Riu dříve

Praha - S několikatýdenním předstihem oproti předešlým sezonám se letos začala skifařka Miroslava Topinková-Knapková připravovat na vodě. Zatímco obvykle ji hlavní závod roku - mistrovství světa - čeká v září, letos přijde vrchol sezony o měsíc dříve. Olympijské hry v Riu de Janeiro se konají již v srpnu a pětatřicetiletá veslařka bude v Brazílii obhajovat zlatou medaili z Londýna.

Ilustrační foto

"Na vodě se budeme rozveslovávat celkem šest týdnů, což je docela dlouho, proto jsme přípravu rozdělili na dva bloky," řekla Topinková-Knapková. Momentálně má za sebou polovinu soustředění v Sabaudii a tráví týden v Čechách. V pondělí ale opět začne jezdit na vodě v Itálii."Snažíme se skloubit techniku s kondicí a připravit se na první závod Světového poháru, který bude v půlce dubna," vysvětlila.

Ještě předtím ji čeká mistrovství České republiky na dlouhé trati 9. dubna v Hoříně. "První mezinárodní start bude ale ve Varese," poukázala Topinková-Knapková na následný začátek SP v Itálii. "Jsem zvědavá, jak to půjde. Je to docela brzy," řekla.

Mistryně světa z roku 2011, jež byla na loňském šampionátu v Aiguebelette druhá, letos netradičně trénuje i s muži. Skupinu trenéra Tomáše Kacovského totiž doplnila čtyřka bez kormidelníka lehkých vah, která se také kvalifikovala do Ria. "Na trenažérech to bylo jen o číslech, ale teď na vodě je to zajímavější a pestřejší.

Oni jsou logicky rychlejší. Když tak jedu proti čtyřce, tak dostanu velký náskok a závodíme, kdo přijede první do cíle. Je to fajn," uvedla Topinková-Knapková. Vzhledem k tomu, že v Sabaudii s ní trénují i další veslařky pražské Slavie, trenér Kacovský podle tabulek nejlepších časů v jednotlivých disciplínách vypočítává pro každou handicapy. "Pomáhá mu excel, ale musí také více přemýšlet," pousmála se.

Přestože sezona pro veslaře začne už v dubnu, Topinková-Knapková má zatím určený závodní program jen pro její začátek. "Děláme to tak vždy. Určitě pojedu první svěťák a poté mistrovství Evropy. Pak doladíme zbytek, i když trenér asi už ví. Nejdůležitější je připravit se olympiádu," uvedla účastnice her v Aténách, Pekingu a Londýně.

Elitní česká veslařka je jednou ze sportovkyň, které nyní testují i speciální matrace, jež nechal Český olympijský výbor vyrobit do ubytovacích prostor v Riu. Odvezla si ji do hotelu v Itálii. "Dobrý spánek je hodně důležitý, takže dobrou matraci mám i doma. Dobře se vyspat je nejlepší regenerace. Na soustředění jsem si ji ale dřív nevozila. Když jsem teď dostala druhou, tak mě napadlo vzít si ji sebou," uvedla Topinková-Knapková. "Jezdíme tam už asi patnáct let, takže vím, že některé matrace jsou tam už proleželé. Teď tam navíc strávím v součtu šest týdnů, což je docela dlouho," podotkla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články