Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Kličko s Hayem se střetnou o titul v těžké váze, pro oba možná poslední

Hamburk - Pro ukrajinského boxera Vladimira Klička i Brita Davida Hayeho má být sobotní vzájemný souboj o titul mistra světa v těžké váze v Hamburku nejdůležitějším zápasem kariéry. Zároveň by mohl být také posledním. Haye už dříve prohlásil, že má v úmyslu skončit 13. října, v den svých 31. narozenin. Během závěrečných příprav na duel připustil Kličkův starší bratr Vitalij, že by slavní sourozenci mohli v případě sobotního úspěchu brzy společně ukončit kariéru.

"Když na to přijde, mohli bychom o tom uvažovat," řekl agentuře SID devětatřicetiletý Vitalij Kličko, který má v držení mistrovský pás organizace WBC. Jeho o čtyři roky mladší bratr má tituly WBO, IBO a IBF. Pokud zvítězí nad Hayem, bude i šampionem organizace WBA, takže se ukrajinské dvojici splní sen o sjednocení všech titulů.

Slovům o možném konci jejich kariéry však příliš nenasvědčuje fakt, že Kličkové nedávno uzavřeli novou smlouvu s televizní stanicí RTL, která má v budoucnu odvysílat pět jejich zápasů. Vitalij už má na 10. září sjednaný duel s Polákem Tomaszem Adamkem. "Odchod je ze smluvních důvodů vyloučený. Vitalij bude určitě obhajovat svůj mistrovský pás proti Adamkovi a pak boxovat dál," tvrdí mluvčí ukrajinských boxerů Klaus-Peter Dittrich.

268582.jpg268583.jpg

Reálnému zápasovému boji v podobných případech předchází nejprve slovní napadání. Ani tento souboj není výjimkou. V pondělí na tiskové konferenci k zápasu Brit nazval svého soupeře robotem a slíbil, že ho brutálně popraví. Kličko se označil za doktora, který Hayeho vyléčí a vrátí do reality. Oba se měli utkat už předloni, ale kvůli zranění britského boxera byl zápas zrušen.

V utkání na fotbalovém stadionu v Hamburku před zraky 57 tisíc diváků bude mít Ukrajinec výhodu domácího prostředí, neboť v Německu se boxerští bratři před lety na začátku profesionální kariéry usadili. Před tím varoval Hayeho jeho krajan a bývalý šampion v těžké váze Lennox Lewis. "Musí ho knokautovat. Na body nemůže na jeho hřišti vyhrát," citovala Lewise BBC. Haye vyhrál v kariéře 25 z 26 zápasů, z toho 23 k.o. Oba si mají za zápas rozdělit bez ohledu na výsledek 25 milionů eur, asi 610 milionů korun.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články