Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Klasický závod žen na MS v orientačním běhu patřil favoritce Alexanderssonové

V České republice vyvrcholilo mistrovství světa v orientačním běhu závody na klasické trati. Mezi ženami se radovala Švédka Tove Alexanderssonová. Druhá doběhla Ruska Natalia Gemperleová před Švýcarkou Simonou Äbersoldovou. Mužům vládl s velkým náskokem Kasper Harlem Fosser z Norska. Nejlepší čeští reprezentanti Jana Knapová a Miloš Nykodým obsadili shodně osmé místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Klasické tratě na MS v orientačním běhu vyhráli Fosser a Alexanderssonová

Stříbro v mužském závodě vybojoval Švýcar Matthias Kyburz, který ztratil na vítěze propastných 185 sekund. Třetí skončil další Nor Magne Daehli. Nykodým zaostal za Fosserem o více jak devět minut.

"Je to skvělý pocit. Byl jsem blízko už před dvěma lety a tento rok jsem cítil, že jsem se posunul o úroveň výš fyzicky i technicky. Že se mi to podařilo předvést tady, to je neuvěřitelné," zářil vítězný Fosser.

Jako úžasné výsledky hodnotil šéftrenér Jan Šedivý dvě česká osmá místa. Na pořádné hodnocení celého šampionátu je podle něj brzy. "Myslím, že jsme se výborně najedli, ale chyběl tomu ten medailový dezert. K absolutní radosti bohužel kousíček chyběl," řekl. Pravděpodobně o bronzovou medaili na krátké trati se Knapová připravila oražením chybné kontroly, což vedlo k její diskvalifikaci. Blízko k medaili měly i obě lesní a smíšené sprintové štafety, které skončily páté.

Mistrovství světa v orientačním běhu v Heřmánkách (Českolipsko) - klasická trať:

Muži: 1. Fosser (Nor.) 95:55, 2. Kyburz (Švýc.) -3:05, 3. Daehli (Nor.) -5:58, ...8. Nykodým -9:15, 16. Král -13:25, 42. Kubelka (všichni ČR) -26:08.

Ženy: 1. Alexanderssonová (Švéd.) 77:01, 2. Gemperleová (Rus.) -2:58, 3. Aebersoldová (Švýc.) -5:45, ...8. Knapová -9:53, 13. Janošíková -11:46, 15. Kosová (všechny ČR) -12:18.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články